open-navfaktor-logo
search
Preventivne mjere
Učenici u Kini se vratili u školske klupe, neki zbog koronavirusa moraju nositi neobične kape
Od učenika u Kini je zatraženo da u učionicama nose kape za društveno distanciranje nakon tromjesečne pauze zbog pandemije koronavirusa.
28.04.2020. u 07:37
get url
text
Učenici u Kini

Objavljen je i snimak koji prikazuje djecu koja nose kape s produženim štapovima s obje strane kako bi održali udaljenost u školi u Kini. Snimak je nastao kada su se učenici širom Kine vratili u školu nakon što su proveli više od tri mjeseca kod kuće.

Ideju o "jednometarskim kapama" predložila je osnovna škola Yangzheng u Hangzhouu, provinciji Zhejiang na istoku Kine. Direktor, poznat po prezimenu Hong, rekao je da će kape pomoći učenicima da se međusobno distanciraju.

- Potičemo naše učenike da nose jednodnevne kape, da ostanu udaljeni barem jedan metar - rekao je Hong.

Učitelji su zamolili djecu da s roditeljima naprave kod kuće kape prije povratka u školu. Video nastao u nedjelju prikazuje skupinu djece koja sjede u svojoj učionici dok nose ručno izrađene kape. Od učenika se traži da nemaju fizičke kontakte sa školskim kolegama.

Kina je ublažila ograničenja putovanja jer zemlja bilježi stalni pad broja aktivnih slučajeva koronavirusa. U gradu Wuhanu, gdje je započela pandemija, tvrde da su sa bolničkog liječenja otpušteni svi pacijenti oboljeli od COVID-19.

U međuvremenu, deseci hiljada učenika u posljednjoj godini osnovnih i srednjih škola u Šangaju i Guangzhouu vratili su se u kampus u ponedjeljak, dok su maturanti u srednjim školama u Pekingu također nastavili nastavu u školama.

Sve škole i univerziteti moraju nametnuti stroge preventivne mjere kako bi se spriječilo širenje bolesti, uključujući davanje besplatnih maski za lice, dezinfekciju kampusa i postavljanje karantenskih područja.

Vlada Guangzhoua, u kojem živi oko 15 miliona stanovnika, testirala je svakog od 208.000 učenika prije nego što su im omogućili ulazak u školu, izvijestio je People Daily.

- Drago mi je, prošlo je previše vremena otkad sam vidio svoje kolege iz razreda - rekao je 18-godišnji Hang Huan iz Šangaja.

Sve škole u Šangaju, kineskom trgovačkom centru sa 24 miliona ljudi, moraju usvojiti nova stroga pravila kako bi spriječili drugi val, izjavio je Lu Jing, službenik šangajske općinske komisije za obrazovanje.

Školske vlasti svakodnevno moraju svakom učeniku i učitelju osigurati po jednu masku za lice i dezinficirati kantinu, spavaonice, učionice, umivaonike i kupaonice. Škole također moraju instalirati uređaje za provjeru koji sadrže ultra crvene termometre na vratima kako bi se nadzirali temperaturu učenika kada u kampusu ima više od 100 ljudi, dodao je Lu.

U Pekingu, koji ima više od 21 milion stanovnika, moraju se provjeriti njihove temperature na vratima i pokazati "zelene" zdravstvene kodove na aplikaciji koja izračunava rizik od zaraze. Skoro 50.000 učenika koji su bili u posljednjoj godini srednje škole nastavili su život u kampusu u ponedjeljak u 254 škole u glavnom gradu, piše People Daily.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.