open-navfaktor-logo
search
Nastava od 1. septembra
Učenici u Kantonu Sarajevo od naredne srijede u školskim klupama
Krizni štab Kantona Sarajevo je donio preporuku da se učenici 1. septembra vrate u školske klupe.  
26.08.2021. u 16:23
get url
text

Nakon njihove preporuke Vlada KS je usvojila tu odluku.

- Nastava u školskoj 2021/2022. godini počinje 1. septembra 2021. godine. Odvijat će se u učionicama uz poštivanje svih propisanih mjera iz preporuka Federalnog kriznog štaba. Među ostalim mjerama, ona najvažnija je distanca od jednog metra. Tamo gdje se ta mjera ne može ispoštovati, škole će autonomno organizirati model nastave i nastavni proces tako što će omogućiti da što veći broj učenika, što češće, bude u školskim klupama. Sve ovo odvijat će se uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje detaljnije će urediti još neke specifične aspekte organizacije nastavnog procesa. To uputstvo dostavit ćemo školama sutra u toku dana - saopštila je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

Zaključkom Vlade sa današnje sjednice, naloženo je Zavodu za javno zdravstvo KS da pripremi dokument o strategiji screening testiranja brzim antigen testom prisustva virusa Covid-19 među nastavnim osobljem i učenicima, uz dozvolu roditelja, na početku nastavnog procesa, u cilju prevencije širenja virusa Covidl9.

Podsjetimo, jutros je zasjedala i Vlada Federacije BiH čije su preporuke kantonalne vlade čekale kako bi donijele odluke o početku školske godine. Federalna vlada je tako preporučila da niži nivoi trebaju postupati u zavisnosti od epidemiološke situacije sagledane sa više aspekata.

Jedan od propisa Federalnog kriznog štaba koje je usvojila Vlada KS je obavezna distanca od najmanje jedan metar u školama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.