open-navfaktor-logo
search
Prva gimnazija Sarajevo
Učenici se žale što im škola brani prikupljanje pomoći, direktorica tvrdi da će svi na ekskurziju
Da li je i zbog čega je zabranjeno organizovanje humanitarnih bazara ili drugih akcija prikupljanja pomoći za učenike koji ne mogu priuštiti put u Španiju pitali smo direktoricu škole Lejlu Tuzlak
09.05.2019. u 16:45
get url
text

Pojedini učenici Prve gimnazije u Sarajevu na društvenim mrežama i medijima proteklih dana su se požalili kako im je uprava škole zabranila organizovati  humanitarni bazar i prikupljanje pomoći za drugove i drugarice koji nisu u mogućnosti finansirati troškove ekskurzije.

- Treći sam razred i moja generacije ide na ekskurziju 7. juna u Španiju. Ove godine je došao dopis da mi ne možemo organizovati nikakve humanitarne akcije kako bi prikupili sredstva za učenike koji nisu u mogućnosti da finansiraju ekskurziju. Škola slijepo slijedi sva pravila koja se nametnu – požalila se učenica Prve gimnazije koja je svakako putem društvenih mreža zatražila pomoć onih koji žele donirati nešto novca za učenike.

Da li je i zbog čega je zabranjeno organizovanje humanitarnih bazara ili drugih akcija prikupljanja pomoći za učenike koji ne mogu priuštiti put u Španiju pitali smo direktoricu škole Lejlu Tuzlak.

- Informacija da nikako nećemo pomoći učenicima koji su u stanju potrebe nije tačna. Konkretno nismo i nećemo skupljali novac u školi, ali radimo na neke druge načine koje bi mogle pomoći učenicima koje su stanju potrebe – kazala je direktorica Tuzlak.

Navela je da je u ovoj školi samo pet učenika koji ne mogu priuštiti put na ekskurziju te da nije bilo potrebe praviti humanitarne bazare i druge akcije.

- Nismo pravili nešto javno jer nije puno djece i nije neki veliki iznos za koji se tako nešto nužno moralo organizirati. Mi smo u suštini sugerisali roditeljima koji žele da pomognu učenicima koji nisu u stanju platiti ekskurziju da direktno uplate na žiro račun agencije, i neki su već dio uplatili. Obratili smo se i nekim institucijama, a agencija će dati dvije gratis ekskurzije – izjavila je Tuzlak, dodajući da će se novac za još troje učenika sigurno obezbijediti.

Roditelje učenika trećih razreda ekskurzija u Španiju košta oko 600 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.