open-navfaktor-logo
search
Ponos BiH
Učenici sarajevske Druge gimnazije briljirali na STEM olimpijadi, donijeli zlato
Učenici sarajevske Druge gimnazije ponovo su briljirali te su u ovu školu i Bosnu i Hercegovinu donijeli zlatne medalje sa prestižne svjetske STEM olimpijade.
03.08.2022. u 12:10
get url
text

- Nakon velikog rada i uloženog truda, koji je trajao gotovo cijelu školsku godinu, zatim kvalifikacija i online STEM olimpijade, učenice i učenici drugog razreda MYP programa Druge gimnazije Sarajevo takmičili su se u finalu STEM Grand olimpijade od 19. do 24. jula. Olimpijada je održana u Frankfurtu, a naši učenici su imali priliku da se takmiče s učenicima iz cijelog svijeta, i to u različitim akademskim disciplinama - saopćili su iz Druge gimnazije.

Matea Šarkinović, Mona Husein, Soraja Salčin, Kamran Karić, Ammar Pašanović, Ian Lalić, Rijad Pejkušić su učenice i učenici koji su pojedinačno, a samim tim i ekipno, osvojili zlatne medalje u disciplini Popular Science (biologija, fizika i hemija integrirano).

Prvih 10 učenika u svijetu su svi dobitnici zlatne medalje, narednih 10 srebrne, a potom narednih 10 bronzane.

- Naša Matea je najbolja u prvih 10! Čestitamo našim sjajnim učenicima, kao i profesoricama Dževdeti Dervić, Stanislavi Marjanović i Dženisi Buljugić, bez čijeg nesebičnog prenošenja znanja i mentorske podrške, ovakav rezultat ne bi bio moguć. Nadamo se da će nas svi zajedno učiniti ponosnim i narednih godina - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.