open-navfaktor-logo
search
Svečani defile
Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola obilježili Dan nezavisnosti BiH
Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola u ponedjeljak su svečanim defileom mostarskim ulicama obilježili 30 godina nezavisnosti BiH.
28.02.2022. u 15:17
get url
text

Direktorica mostarske IV. osnovne škole i članica organizacionog odbora ovog događaja Seada Kuštrić izjavila je kako se iz Mostara danas šalje poruka mira, ljubavi i tolerancije.

- Ovo je jedan historijski sat i ovdje smo da pokažemo sve ono što ova djeca uče u školama o domovini, o slobodi, o toleranciji i uvažavanju. Iz prelijepog Mostara šaljemo poruku da ovoj djeci trebamo skinuti okove koje već dugo nose, da im damo krila da lete. Oni obilježavanjem Dana nezavisnosti iskazuju i svoju nezavisnost, u smislu školovanja i odlučivanja - poručila je Kuštrić.

Dodala je da se ovaj dan mora obilježavati i radi budućih generacija, kako bi se shvatila važnost ovog povijesnog čina za BiH.

- Proslavljamo 30. godišnjicu nezavisnosti, jedan svojevrsni jubilej u novijoj historiji BiH kada je 99 posto ljudi glasalo za nezavisnost - zaključila je Kuštrić.

{$galerijaFotografija}

Ministar obrazovanja, nauke i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović osvrnuo se na značaj sutrašnjeg datuma te je čestitao svim građanima Dan nezavisnosti BiH.

- Nezavisnost Bosne i Hercegovine skupo je plaćena. Mi moramo čuvati tu nezavisnost, kao što je čuvaju ova djeca. Oni su tu da iskažu ljubav prema BiH i jasno je da su oni garancija sigurnosti BiH i garancija da će ova država biti ovdje do sudnjega dana - rekao je Hadžović.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti nastavlja se obilaskom Fortice i manifestacijom na starom gradu Blagaju, u saradnji s institucijama iz Blagaja.

4db12d7b407c8c7af9da57fdcb8bf8d8.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.