Ispred škole je 13 učenika bošnjačke nacionalnosti, a podršku im pružaju i učenici bošnjačke nacionalnosti iz Diviča, Kamenice, Križevića, Snagova...

- Odlučili smo da djeca danas ne počnu školsku godinu. Izmjene u matičnim knjigama su napravljene po usmenom zakonu, dakle bez pismenog odobrenja i potpisa, kako ne bismo imali mogućnost za tužbu. Na taj način je počinjeno krivično djelo jer su učiteljice te koje unose podatke u matične knjige - kaže Muharem Sinanović, predstavnik Savjeta roditelja.

U područnoj školi "Sveti Sava" u Liplju idu dvije kćerke Husejina Sačevića, a dvije pohađaju centralnu školu u Zvorniku.

- U područnoj školi gdje su svi učenici bošnjačke nacionalnosti nema razloga da se ne izučava Bosanski jezik. Ustvari to su i izučavali, ali neko je samovoljno izbrisao naziv Bosanskog jezika i upisao "jezik bošnjačkog naroda". Prekršene su sve konvencije i ovo više nema nikakvog smisla. Mi ćemo istrajati po cijenu da naša djeca izgube cijelu školsku godinu. Mi, roditelji, nemamo šta izgubiti, a naša djeca nemaju šta dobiti sa ovakvim obrazovnim sistemom - kaže Husejin Sačević.

Roditelji iščekuju dolazak gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića i predsjednika Skupštine grada Merseda Mehanovića, te novoimenovanog direktora OŠ "Sveti Sava" iz Zvornika. Imaju samo jedan zahtjev da se u matične knjige vrati naziv Bosanskog jezika i da se nastavi izučavanje Bosanskog jezika u područnim školama u kojima su učenici bošnjačke nacionalnosti.