- Sve do pandemije koronavirusa učiteljice su u knjižice upisivale ocjene iz Bosanskog jezika, a identično je rađeno i u matičnim knjigama u centralnoj školi. Pandemija je iskorištena da se to promijeni, odnosno da se našoj djeci upišu ocjene iz jezika bošnjačkog naroda što je za nas neprihvatljivo - kaže Muharem Sinanović, jedan od predstavnika učenika bošnjačke nacionalnosti u Područnoj školi "Sveti Sava" u Liplju kod Zvornika, javlja Anadolu Agency (AA).  

Učenici i roditelji će u utorak ujutro doći pred školu, ali niko neće od njih ući u prostorije dok se, kako ističu, nepravda ispravi, odnosno održi dato obećanje.

- Nemamo ništa protiv da svaki narod izučava svoj jezik, ali ne prihvatamo da se nama to pravo uskraćuje. Neka primjene odredbe Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini i neće biti problema - ističe Sinanović.

Učenici i roditelji iz iste škole su u aprilu 2018. godine štrajkovali glađu ispred Gradske uprave Zvornik. Obećano im je da će se u knjižice, a potom i matične knjige upisivati ocjene iz bosanskog jezika nakon čega je štrajk prekinut. Međutim, u vrijeme pandemije učiteljice su upisale ocjene iz bosanskog jezika, ali su u centrali škole pojedinci samovoljno u matične knjige upisali ocjene iz jezika bošnjačkog naroda.