open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Učenica cazinske medrese Sevda Muratović tokom raspusta 23 djece podučila arapskom pismu i učenju Kur'ana
Osman ef. Đogić, imam u džematu Barake, Medžlis Islamske zajednice Velika Kladuša više od trideset godina podučava djecu u mektebu. Ove godine efendija Đogić zajedno sa svojom nekadašnjom učenicom iz mekteba, a sada učenicom cazinske medrese "Reis Džemaludin ef. Čaušević" Sevdom Muratović organizirao je intenzivni kurs učenja sufare, arapskog pisma.
27.01.2021. u 07:43
get url
text

Pomogao je svojoj bivšoj učenici da tokom raspusta poduči 23 djece učenju Kur'ana.

Pored toga što je kao učenica medrese veoma aktivna članica svoje zajednice, Muratović je i predsjednica Mreže vijeća učenika srednjih škola Unsko-sanskog kantona. 

- Moj imam je prepoznao moj društveni angažman i ponudio mi da u našem mektebu radim sa djecom i poučim ih arapskom pismu. Sretna sam što sam svoj zimski raspust iskoristila na ovakav način i što sam od onog skromnog znanja koje posjedujem podijelila sa veoma dragom djecom, na čemu sam zahvalna mom imamu i mentoru Osmanu efendiji Đogiću i našem džematu. Tvoje znanje vrijedi onoliko koliko si spreman da ga sa drugima dijeliš – istakla je Muratović.

Sa velikim ushićenjem govori o iskustvima u radu sa djecom, te je sretna da su nakon manje od mjesec dana počeli učiti u Kur'anu.

- Vrlo brzo sam sa djecom našla zajednički jezik. Olakšavajuća okolnost je da se mi, manje više, znamo i da smo pristupili ovom vidu nastave sa dosta odgovornosti, ali smo imali svoje momente opuštanja, razgovora, šala, uspona i padova. Sve u svemu, sigurna sam, da oni kao i ja željno iščekujemo naše ponovne susrete – kazala je Muratović.

Povodom završetka sufare i početka učenja u Kur'anu muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić je posjetio ovaj mekteb, pohvalio ideju, trud i zalaganje kako imama i muallime, tako i džemata i Medžlisa, piše cazin.net

On je u ime Muftijstva nagradio učenike i muallime.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.