Ubrzo konačna potvrda: Ivanić kandidat za Predsjedništvo, Govedarica za predsjednika RS-a

objavljeno: 05.02.2018. u 13:41

Aktuelni srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najvjerovatnije će ponovo biti kandidat za tu poziciju na predstojećim izborima, saznaje Faktor.

Ivanić (PDP) će biti srpski kandidat za Predsjedništvo BiH kojeg će predložiti Savez za promjene, dok bi Vukota Govedarica (SDS) trebao biti kandidiran za funkciju predsjednika Republike Srpske, potvrđeno je za naš portal iz dobro upućenih izvora u SDS-u.

Spekulacije o kandidatima iz RS-a za pomenute pozicije traju već duže vrijeme, a pored Ivanića i Govedarice, kao jedan od najizglednijih kandidata za srpskog člana Predsjedništva spominje se Mirko Šarović (SDS), aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

No, iako je Šarović do jučer spominjan kao najveći "favorit" za Predsjedništvo, a navodno ima i podršku međunarodne zajednice za kandidaturu, planove Savezu za promjene pomrsio je Milorad Dodik, koji je prije tri dana u intervjuu za Face TV praktično najavio svoju kandidaturu za srpskog člana Predsjedništva.

-  U ovom trenutku kandidatura za člana Predsjedništva je jedina moguća gdje bih ja mogao da se kandidujem - rekao je Dodik, ne krijući da ozbiljno razmišlja o toj funkciji.

VEZANI TEKSTDodik najavio: Jedino je moguće da se kandidujem za Predsjedništvo BiH

Ova Dodikova izjava dočekana je sa popriličnim iznenađenjem unutar Saveza za promjene, jer se očekivalo da će SNSD za poziciju u Predsjedništvu predložiti Željku Cvijanović. A s obzirom da je sada već izvjesno da će to ipak biti Dodik, predstavnici opozicionih partija u RS-u zaključili su da je Šarović preslab protivnik koji bi izašao na megdan lideru SNSD-a, te da znatno veće šanse protiv Dodika ima Ivanić.

Mladen Ivanić je svakako i ranije bio u opciji ili za Predsjedništvo, ili za predsjednika RS-a. To je i zvanično potvrđeno na sjednici Glavnog odbora PDP-a prije nekoliko dana.

S druge strane, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je jučer da se o Mirku Šaroviću, Mići Mićiću i njemu razgovara kao o mogućim kandidatima te stranke za predsjednika RS-a ili člana Predsjedništva BiH.

- Vjerujem da ćemo doći do zajedničkog dogovora i da će Glavni odbor izaći s jednim prijedlogom - kazao je Govedarica novinarima u Banjoj Luci.

Zvanična odluka o kandidatima Saveza za promjene za Predsjedništvo BiH i entitetskog predsjednika trebala bi biti objavljena u narednih 15 do 20 dana.