Ponedjeljak, 01.06.2020.

Deponija u Mostaru

Uborak: Demonstranti tvrde da ih policija pokušava zastrašiti, ima i krivičnih prijava

FOTO: A. Bečić Šuta

Policija je, tvrdi Hodžić, tokom dana pokušala napraviti pritisak i uplašiti ih kako bi otišli

Iza grupe mještana prigradskih naselja sjeverno od Mostara hladna je i neprospavana noć, a kako stvari stoje i večeras ih isto čeka. Naime, deponiju Uborak kod Mostara planiraju držati u blokadi sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, sanacija i premještanje odlagališta na novu lokaciju. Napravili su improvizirano sklonište koje ih štiti od bure i hladne noći.

-Napravili smo raspored noćnih i dnevnih dežura sve do naredne srijede. Sinoć smo bili poprilično u toplom, jer smo jučer uspjeli napraviti privremeni objekat gdje imamo peć za ljude koji dežuraju u noćnim satima, da se mogu ugrijati popiti čaj i kafu - kazao je Nijaz Hodžić iz Građanske inicijative "Jer me se tiče".

Policija je, tvrdi, tokom dana pokušala napraviti pritisak i uplašiti ih kako bi otišli.

-Policija je pokušala uvesti dva kamiona sa smećem, naravno, mi smo to spriječili. Nakon toga su napravili zapisnik o ljudima koji tu borave -ističe Hodžić. Tvrdi kako dan protiče bez poziva za bilo kakve pregovore.

- Jutros smo pisali Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i inspekciji da dođu i zatvore deponiju koja nema niti jedan validan dokument za rad, tako da bi trebali doći da zapečate deponiju - dodaje Hodžić, uz napomenu da su pisanim putem o svemu informisali ambasade u BiH kao i Svjetsku banku.

Napominje Hodžić da su jučer podnijeli krivičnu prijavu protiv direktora mostarske "Deponije", kao i da je on lično uputio krivičnu prijavu PU Potoci zbog nelegalnog odlaganja smeća na nelegalnoj deponiji.

Problem deponije Uborak prisutan je posljednjih desetak godina, a zbog ogromnih problema koje pravi građanima situacija je eskalirala ove godine. U junu je deponija bila blokirana deset dana, a postignuti dogovor s građanima vlast nije ispoštovala. Prvenstveno se misli na pronalazak lokacije za novu deponije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh