open-navfaktor-logo
search
U Ministarstvu šute
Ubistvo Jasmina Berovića: Od trojice migranata samo jedan dostupan, porodica razmišlja o protestima
Pet mjeseci prošlo je otkako je u ilidžanskom naselju Otes ubijen 36-godišnji Jasmin Berović, a ovaj slučaj još nije ni blizu svog epiloga.
19.04.2021. u 19:05
get url
text

Berović je u tuči koja se 17. novembra dogodila ispred kafića njegovog brata u naselju Otes, uboden nožem, te ubrzo potom preminuo od iskrvavljenja, nakon sukoba u kojem je učestvovalo nekoliko državljana BiH sa jedne i trojica migranata s druge strane.

Migranti su nakon ubistva pobjegli s mjesta događaja, da bi devet dana poslije jedan od njih bio uhapšen u jednom hostelu u Beogradu, dok je drugi pronađen dan kasnije u napuštenom objektu u Prištini. Treći osumnjičeni, koliko je javnosti poznato, još nije pronađen i za njim je raspisana potjernica.

Krajem januara, Srbija je Bosni i Hercegovini izručila državljanina Maroka S. E. D. koji je osumnjičen da je jedan od trojice migranata koji je učestvovao u tuči u kojoj je ubijen Berović. Njemu je po potjernici određen pritvor, u kojem se i dalje nalazi.

Iako je u otprilike isto vrijeme traženo i izručenje migranta koji je uhapšen na Kosovu do dana današnjeg nije poznato dokle se stiglo sa procedurom njegovog izručenja i da li se on uopće i dalje nalazi u tamošnjem pritvoru.

Tražili smo od Ministarstva pravde BiH informacije o tome u kojoj fazi se nalazi postupak izručenja ove osobe, ali do zaključenja ovog teksta nismo od njih dobili nikakav odgovor.

Ranije nam je rečeno da je postupak izručenja regulisan Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i ugovorima, a koji je veoma kompleksan i zahtijeva niz formalnosti.

Situaciju ne olakšava ni činjenica da Bosna i Hercegovina sa Kosovom nema potpisane sporazume o međusobnom izručenju osumnjičenih, kao što je to slučaj sa Srbijom.

Kada je u pitanju treći osumnjičeni za ovo krivično djelo, nakon što je MUP Kantona Sarajevo objavio njegov identitet, te informaciju da je za njim raspisana potjernica, nikakvih novih informacija nije bilo.

Javnost, barem zvanično, još ne zna koji se od trojice migranata sumnjiči da je direktni izvršilac ubistva Berovića. Onaj u bjekstvu, onaj koji je izručen BiH ili uhapšeni na Kosovu, a koji još nije izručen.

Porodica ubijenog Jasmina ne krije ogorčenost zbog sporosti državnih organa, te zahtijeva od nadležnih njegovo hitno izručenje.

Kako nam je kazao Jasminov brat Armin, ukoliko se u skorije vrijeme nešto ne promijeni, porodica razmatra i mogućnost da organizira i proteste, te na taj način pokuša natjerati nadležni da cijeli proces ubrzaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.