open-navfaktor-logo
search
Sjedinjene Američke Države
Ubistvo Floyda pokrenulo talas nasilja: Tokom demonstracija uhapšeno više od 10.000 ljudi
Tokom protesta širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), organizovanih zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je prošle sedmice umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu u Minneapolisu u državi Minnesota, uhapšeno je više od 10.000 ljudi.
04.06.2020. u 11:01
get url
text

Prema podacima policijskih službi širom zemlje, više od 10.000 ljudi privedeno je tokom demonstracija koje su počele u Minneapolisu u državi Minnesota i proširile se i na druge gradove.

Naveli su da je otprilike četvrtina privedenih u Los Angelesu. Nakon Los Angelesa, najviše osoba uhapšeno je u New Yorku, zatim u Dallasu i Philadelphiji.

Većina je privedena zbog nepoštivanja policijskog sata i naredbe da se raziđu. Stotine su uhapšene zbog pljačke

Primijećeno je da su većinu zatočenika činili oni koji su kršili satnicu i oni koji nisu poštivali naredbu o "dezintegraciji", a stotine su optužene za pljačku. 

Brutalno hapšenje Floyda se dogodilo 25. maja u Minneapolisu i izazvalo je val masovnih protesta širom SAD-a na kojima demonstranti osuđuju policijsko nasilje i rasizam.

Floyd je uhapšen nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odvezli u bolnicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.