VEZANI TEKST - Iz pištolja ubio suprugu: Hodžić predat Tužilaštvu KS
 

Potvrđenom optužnicom Hodžić se tereti za nasilje u porodici koje je za posljedicu imalo smrt zlostavljane osobe, ugrožavanje sigurnosti i nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije.

- Optuženi se tereti da je 4. jula 2021. godine, oko 17.30 sati, u ulici Mahmuta Bušatlije čikma u Sarajevu, ispred kuće koju su koristili članovi porodice K. A., usmrtio člana svoje porodice koju je prethodno u dužem vremenskom periodu zlostavljao, potom ugrozio sigurnost prijeteći drugoj osobi i bez odobrenja nadležnog organa nabavio i držao vatreno oružje i municiju. Uz optužnicu, postupajuća tužiteljica predložila je sudu produženje mjere pritvora prema optuženom Eldinu Hodžiću - saopćilo je Tužilaštvo KS.

Podsjetimo, Hodžić je uhapšen sat i po nakon ubistva na području Donjeg Kotorca u općini Ilidža. Kod njega je pronađen pištolj koji je korišten prilikom ubistva. Prilikom saslušanja u policiji, Hodžić je tvrdio da nije imao namjeru ubiti suprugu, sa kojom je bio u procesu razvoda, te je ustvrdio da su ga fizički napali njeni roditelji i da je on zbog toga izvukao i repetirao pištolj. Tvrdio je da je došlo do naguravanja, te da je tom prilikom ispaljen hitac koji je bio koban za nesretnu ženu.

Istragom je utvrđeno da je Hodžić i ranije bio nasilan prema Almi, a kako se neposredno nakon tragedije moglo čuti, ona je odlučila da ga napusti kad je postao agresivan i prema njihovom četverogodišnjem djetetu.

Protiv njega odranije postoji presuda Općinskog suda u Sarajevu za nasilje u porodici.

Inače, prema odredbama Krivičnog zakona FBiH ko usmrti člana porodice kojeg je prethodno zlostavljao, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.