Masovni protesti

Ubijeno 16 ljudi: Predsjednik Iraka za krvavi napad na demonstrante u Bagdadu optužio ilegalne grupe

Objavljeno: 07.12.2019. u 16:35

Irak potresaju masovni protesti od početka oktobra. Do sada je ubijeno 460 Iračana, a 17.000 ih je povrijeđeno

Predsjednik Iraka Berham Salih izjavio je da iza sinoćnjeg krvavog napada na demonstrante u centru Bagdada stoje ilegalne oružane organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Sinoć su nepoznati napadači u centru Bagdada ubili najmanje 16 osoba na trgu na kojem su održavani antivladini protesti.

Predsjednik Iraka Salih je u pisanom saopćenju danas izrazio tugu zbog stradanja ljudi i za napad optužio ilegalne grupe.

Salih je poručio da demonstranti imaju pravo na mirne proteste, a da su za njihovu sigurnost zadužene iračke snage sigurnosti. Dodao je da nadležni trebaju provesti istragu i procesuirati odgovorne.

Irak potresaju masovni protesti od početka oktobra. Do sada je ubijeno 460 Iračana, a 17.000 ih je povrijeđeno, saopštila je Visoka komisija za ljudska prava Iraka.

Pod pritiskom protesta zbog korupcije i loših životnih uslova u zemlji, irački Parlament je 1. decembra prihvatio ostavku premijera Adela Abdul-Mahdija.

Izvor:   Anadolu Agency

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije