open-navfaktor-logo
search
Zločin HVO-a iz 1993.
Ubijeni u "živom štitu": Bošnjaci Prozora još čekaju pravdu
Na području općine Prozor tokom rata ubijeno je oko 300 Bošnjaka. Za njih više od 50 još se traga.
31.07.2021. u 17:08
get url
text

Na današnji datum prije 28 godina pripadnici HVO-a od zarobljenih Bošnjaka iz Prozora formirali su takozvani živi štit, te na taj način spriječili napredovanje Armije Bosne i Hercegovine na tom području.

Teškim koracima, prašnjavom planinskom stazom danas su koračale nove generacije. Istim onim putem kojim su 31. jula 1993. vezanih ruku u takozvanom živom štitu ispred puščanih cijevi pripadnika HVO-a, vođeni njihovi najbliži, rodbina i prijatelji.

- 54 logoraša su izveli iz Srednjoškolskog centra. S ovog lokaliteta su krenuli pješke, izuli su ih bose, vezali telefonskim kablom oko vrata i ruku vezanih iza leđa i gonili prema Crnom vrhu. Na Crnom vrhu su ubili 24 logoraša u živom štitu - kaže Suljo Kmetaš, predsjednik udruženja logoraša Prozor.

Među onima koje su pripadnici HVO-a ubili je i sin Alije Šabića. Drhtavom rukom i sa suzom u oku, prisjeća se tih teških dana za Bošnjake Prozora.

- To ja ne mogu nikada zaboraviti, niti ću zaboraviti. Ja ne mogu pozdraviti te ljude. A ostale ljude... Ne mogu reći da smo svi isti. Ima njih jedan dio, koji su izvršili zločin na ovom mjestu, a oni i danas šetaju čaršijom pognute glave - govori Alija Šabić.

Ono što posebno uznemirava, ali i boli porodice žrtava je činjenica da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

- Oni najveći krivci, nalogodavci kao i izvršioci nisu kažnjeni. Razbježali su se u Hrvatsku! Mi smo ovo dokumentovali i predali Tužiteljstvu. Razočarani smo u rad pravosudnih institucije. Jer, u ovom slučaju se znaju i izvršioci i nalogodavci - govori historičar Mesud Hero.

Ovi ljudi još jednom su pozvali nadležne organe da reaguju. Pomirenja i bolje budućnosti u BiH ne može biti bez pravde i istine. Bošnjaci Prozora, kažu, na to još čekaju. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.