12 Ranjeno

Ubijeni u redu za vodu: Obilježena godišnjica stradanja sedam stanovnika Dobrinje

Objavljeno: 18.06.2019. u 13:00

Ubijeni su Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Sulejman Mehmedović, Bahrija Sijerčić, te Nura i Safet Lončar

Na današnji dan, prije 24 godine, oko 11.40 minuta s agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljena je granata koja je pogodila zgradu Osnovne škole "Skender Kulenović" i tom prilikom ubila je sedam stanovnika Dobrinje, dok su čekali u redu za vodu, a 12 osoba je ranjeno.

Ubijeni su Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Sulejman Mehmedović, Bahrija Sijerčić, te Nura i Safet Lončar.

Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Smiljana Viteškić i Vibor Handžić, te ministrica pravde i uprave Lejla Brčić odali su danas počast i položili cvijeće na spomen-obilježje žrtvama masakra kod Osnovne škole "Skender Kulenović" na Dobrinji.

Sa ovog mjesta poslata je poruka da se žrtve kao i sve patnje civila u opkoljenom Sarajevu nikada ne smiju zaboraviti.

- Ovo spomen-obilježje podsjeća, ali i upozorava na sve strahote agresije. Na njemu su upisana i imena đaka ove škole Denisa Bosankića i Mirsada Hodžića koji su također ubijeni na Dobrinji u tom periodu, njih dvoje od ukupno 1.600 ubijene djece Sarajeva. To ne smijemo zaboraviti i o tome moramo stalno govoriti - naglasila je ministrica Brčić.

Obilježavanju tužne godišnjice prisustvovali su i članovi porodica ubijenih stanovnika Dobrinje, predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, MZ Dobrinja – B, Unije civilnih žrtava rata KS te nastavnici i učenici OŠ "Skender Kulenović", saopćeno je iz Press službe Vlade KS. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije