open-navfaktor-logo
search
Potresno
Ubijen u genocidu: Novinarka BHT-a Mirela Bektić identificirala oca Mevlida
Kroz suze se prisjetila i posljednjeg kontakta koji su imali, rekavši da se emocija koje sada proživljava teško mogu opisati
26.10.2018. u 15:37
get url
text
Mirela Bektić

Srebreničanka Mirela Bektić, inače novinarka BHT-a, danas je u Projektu identifikacije Podrinje (PIP) koji se nalazi u Tuzli, identificirala posmrtne ostatke svog oca Mevlida Bektića. Duge 23 godine nakon genocida u Srebrenici, Mirela i njeni najmiliji čekali su na bilo kakvu informaciju ili trag.

- Možda bi, da smo pronašli kompletno tijelo, bilo lakše. Radi se samo o glavi i dijelu vilice, koji su krajem prošle godine pronađeni na Kameničkom brdu kod Bratunca. Barem ćemo imati mjesto gdje ćemo otići da se isplačemo i pomolimo za njega - kaže Mirela.

Ona kaže da je porodica odlučila da njenog oca ukopaju narednog 11. jula, iako je pronađen samo mali dio posmrtnih ostataka. Kroz suze se prisjetila i posljednjeg kontakta koji su imali, rekavši da se emocija koje sada proživljava teško mogu opisati.

- Preko Crvenog križa od oca smo dobili pismo 1995. godine prije pada Srebrenice. Pisalo je: "Ženo, čuvaj mi djecu i ja uskoro dolazim". To je bio naš posljedni kontakt. Nakon toga 1996. godine dobili smo informaciju da je čovjek koji je preživio strijeljanje u Kravici napisao pismo u kojem je napisao da moj otac i još neki nikada neće vidjeti slobodu - kaže Mirela.

Ona je 1993. godine, zajedno s majkom, bratom i sestrom izašla iz Srebrenice, jer je njen tek rođeni brat bio bolestan i trebala mu je njega ljekara koju u Srebrenici nije mogao dobiti.

- Otac je ostao u Srebrenici nadajući se da će se rat završiti, da će se vratiti u svoju fabriku i da ćemo svi ponovo biti zajedno. Ipak, nije bilo tako - kaže Mirela.

Ona je na kraju postavila pitanje onima koji negiraju genocid i onima koji sjede u foteljama i odlučuju.

- Imate li ikada grižnju savjesti, kada već nemate odgovornosti. Mnogi vjerovatno nikada neće saznati ništa o svojim najmilijima ili će pronalaziti samo dijelove tijela. Kada odlučujete koliko novca iz budžeta izdvojiti, da li raditi identifikacije kontinuirano, da li vas grize savjest - poručila je Mirela Bektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.