open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Ubijen na današnji dan: Američki predsjednik razgovarat će s porodicom Georgea Floyda
Američki predsjednik Joe Biden ugostit će porodicu Georgea Floyda u Bijeloj kući na godišnjicu njegovog brutalnog ubistva koje je pokrenulo proteste i nemire širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i podstaklo raspravu o reformi policije.
25.05.2021. u 11:03
get url
text

Floydova kćerka Gianna, njegova majka, sestra i braća razgovarat će s Bidenom u Bijeloj kući, rekla je potrparol Jen Psaki.

- Hrabrost i dostojanstvo njegove porodice, a posebno njegove kćerke Gianne, zaista su zaintrigirali predsjednika. Želi čuti njihove stavove - rekla je Psaki novinarima.

Gušenje Floyda do smrti u Minneapolisu 25. maja prošle godine i naknadna presuda policajcu Dereku Chauvinu koji mu je koljenom pritiskao vrat gotovo devet minuta smatraju se ključnim trenucima u dugoj američkoj borbi za rasnu ravnopravnost.

Nakon ubistva Floyda izbili su protesti i nemiri širom zemlje u kojoj se već zahuktala izborna bitka Bidena i njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Biden je pozvao Kongres da usvoji zakon o policijskoj reformi na prvu godišnjicu ubistva. Amerikanci se moraju suprotstaviti sistemskom rasizmu nakon Floydova ubiostva, rekao je.

Do sada je Zastupnički dom podržao zakon poznat kao "Pravda za Georgea Floyda", dok se Senat nastavlja prepirati oko ključnih detalja.

Zakon predviđa, između ostalog, da se zabrane potencijalno smrtonosne tehnike zadržavanja osumnjičenika, poput gušenja. Ukinuli bi se i takozvani "nalozi bez kucanja" po kojim policija može nenajavljeno upasti u kuću osumnjičenika, što je dovelo do slučajnog ubistva Afroamerikanke Breonne Taylor u Louisvilleu u martu prošle godine.

Mjera o kojoj senatori još uvijek raspravljaju je ukidanje trenutne pravne zaštite koja blokira građanske tužbe protiv policije optužene za nedolično ponašanje.

Demokratska zastupnica Karen Bass, demokratski senator Cory Booker i republikanski senator Tim Scott objavili su zajedničko saopćenje u kojem su potvrdili da još ima nade za usvajanje zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.