open-navfaktor-logo
search
Turisti šokirani
Ubijen "kralj Serengetija", slavni lav iz Tanzanije
Slavni lav, poznat kao "kralj Serengetija" poginuo je u teritorijalnoj borbi s mladim rivalima u velikom nacionalnom parku Serengeti u Tanzaniji, saopćili su zvaničnici.
18.03.2023. u 10:44
get url
text

Dvanaestogodišnji Bob Junior, poznat i kao Snyggve, dobio je nadimak kralja lavova zbog svoje jedinstvene ličnosti, prodornog rika i snažnih prednjih šapa.

Poznata divlja mačka ubijena je u nedjelju, potvrdila je Catherine Mbene, glasnogovornica Uprave za nacionalne parkove Tanzanije (TANAPA).

- Istina je da je stari lav uginuo nakon što je zadobio teške povrede tokom borbe s drugim lavovima - potvdila je Mbene za Anadoliju u petak.

Mbene je istakla da su takve borbe prirodna i uobičajena pojava u životinjskim carstvima.

- Neki turisti su zaista šokirani kada su čuli za smrt ovog lava. Neki od njih bi otputovali iz Evrope samo da ga vide i fotografišu - dodala je.

Prema istraživačima divljih životinja, afrički divlji lavovi mogu živjeti i do 18 godina. Njihova populacija na afričkom kontinentu opala je za 43 posto u posljednje dvije decenije i čine je oko 20.000 jedinki, navodi Međunarodna unija za očuvanje prirode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.