navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nije toksičan

Ubija do 99,9 posto visokoinfektivnih virusa: Naučnici proizveli dezinficijens koji štiti površine čak 90 dana

Naučnici sa Univerziteta nauke i tehnologije (HKUST) u Hong Kongu osmislili su dezinficijens koji bi mogao zaštiti razne površine od koronavirusa tokom 90 dana.

Objavljeno: 28.04.2020. u 09:59
get url
text

Premaz, nazvan MAP-1 (Multilevel Antimicrobial Polymer), učinkovito ubija do 99,9 posto visokoinfektivnih virusa, poput onih koji uzrokuju ospice, zaušnjake, rubeolu i mačiji kalcivirus, kao i brojne bakterije i neke vrste spora.

Djelotvornost ovog dezinficijensa povrđena je i među mikroorganizmima otpornim na lijekove u dvije terenske studije koje su provedene u bolnici Kowloon te u domu za starije osobe Haven of Hope Woo Ping.

Sprej se u Hong Kongu prodaje po cijeni od osam eura po flašici.

MAP-1 osmislio je tim stručnjaka sa HKUST-a na čelu sa Yeung King Lunom, profesorom na Katedri za hemijsko i biološko inžinjerstvo i Odjel za okolinu i održivost, a za to im je trebalo deset godina.

Prof. Yeung kaže da je premaz učinkovit i do 90 dana te da omogućuje trajnu zaštitu i površinsku dezinfekciju od onečišćenja izazvanih mikrobima.

Proizvod je namijenjen upotrebi na različitim površinama, uključujući metale, beton, drvo, staklo, plastiku, kao i tkanine, kožu i tekstil, pri čemu se ne mijenja izgled materijala na kojem se koristi.

Dokazano je da supstanca nije toksična, da je sigurna za kožu i okolinu, pa se može koristiti i u sredstvima za dezinfekciju ruku, u bojama i premazima te u filterima za pročišćavanje zraka i vode, ali i u izradi zaštitne odjeće i hirurških maski.

- Dezinficijens se može raspršiti po javnim površinama poput rukohvata i liftova. Ta mjesta često se dodiruju što omogućuje brzi prijenos virusa - kazao je Joseph Kwan, jedan od glavnih istraživača s HKUST-a.

Kwan dodaje da je sprej sastavljen od miliona nanokapsula s dezinfekcijskim sredstvima koja su učinkovita u inaktiviranju bakterija, virusa i spora čak i nakon što se osuše.