open-navfaktor-logo
search
Kina
U "žrtvenim jamama": Otkrivena zlatna maska stara čak 3.000 godina
Ostaci zlatne maske nalaze se među mnoštvom predmeta starih 3.000 godina, koji su pronađeni na arheološkom nalazištu u kineskoj provinciji Sichuan.
22.03.2021. u 22:43
get url
text
Iskopavanje u Kini/Ilustracija

Teška oko 280 grama, procjenjuje se da je maska izrađena od 84 posto zlata. Ova svečana maska jedna je od više od 500 predmeta iskopanih iz šest novootkrivenih "žrtvenih jama", podaci su Nacionalne uprave za kulturno nasljeđe.

Neki stručnjaci kažu da bi predmeti mogli dati dodatna pojašnjenja o životu u drevnoj državi Shu, kraljevini koja je vladala zapadnim slivom Sichuana sve dok nije osvojena 316. godine prije nove ere.

Osim zlatne maske, arheolozi su otkrili i bronze, zlatne folije i artefakte izrađene od slonovače, žada i kosti. Pronađeni su i neotvorena drvena kutija i bronzana posuda s uzorkom sove.

Zlatna maska/Institut za kulturu i arheologiju provincije Sichuan

Više od 50.000 drevnih artefakata pronađeno je u Sanxingduiju od 1920-ih, kada je lokalni farmer slučajno naišao na brojne relikvije na tom mjestu. Veliki proboj u istraživanju dogodio se 1986. godine otkrićem dviju svečanih jama koje su sadržavale preko 1.000 predmeta.

Nakon duge pauze u iskapanjima, krajem 2019. godine pronađena je treća jama, što je dovelo do otkrića novih pet prošle godine. Stručnjaci vjeruju da su jame korištene u žrtvene svrhe.

Vjeruje se da je Sanxingdui bio srce države Shu, o čemu historičari relativno malo znaju zbog oskudnih zapisa.

Iako još uvijek nije priznat kao UNESCO-ova svjetska baština, Sanxingdui se nalazi na "okvirnoj listi" te organizacije za moguće buduće uključivanje, piše CNN

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.