open-navfaktor-logo
search
Sirija
U zračnim napadima režimskih snaga u Idlibu pala 33 turska šehida
Guverner Hataya Rahmi Dogan je izjavio da je broj šehida u zračnom napadu režimskih snaga na tursku vojsku u Idlibu povećan na 33.
28.02.2020. u 08:04
get url
text

Prvi podaci su govorili da je palo devet turskih šehida, ali je u narednim satima njihov broj porastao na 33.

- Ranije sam kazao da imamo i ranjenih vojnika među kojima i oni sa teškim povredama. Nažalost, sedam od teško ranjenih vojnika su preminuli, tako da je broj šehida povećan na 33. Preostali vojnici koji se nalaze u bolnici nisu životno ugroženi. Ponovo porodicama šehida izražavam saučešće, a ranjenima želim brz oporavak - kazao je Dogan.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu. Assadove režimske snage zauzele su nekoliko regija unutar deeskalacijske zone Idlib, a turske vlasti su dale rok režimskim snagama da se do kraja mjeseca povuku izvan granica deeskalacijske zone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.