open-navfaktor-logo
search
FUCZ
U Živinicama četiri porodice evakuirane zbog poplava i klizišta, voda u nekim mjestima nije za piće
Velike padavine proteklih dana izazvale su mnoštvo problema u nekoliko kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, zbog čega su pokrenuta klizišta i poplavljena mnoga područja.
08.11.2021. u 11:26
get url
text

U Tuzlanskom kantonu (TK), odnosno u Živinicama pokrenuto je klizište u mjestu Podgajevi, zbog čega je ugrožen jedan stambeni objekat.

- Zbog klizišta u Podgajevima iseljene su dvije porodice sa po četiri člana kod rodbine. Zbog poplava u u mjesnim zajednicama Litve i Oskova iseljene su dvije porodice, jedna u privatnom smještaju, a druga kod rodbine - kazala je za Faktor Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ).

Stanje prirodne i druge nesreće

Što se tiče Kantona Sarajevo, zbog padavina je došlo do izlijevanja rijeke Bosne u naseljima Svrake i Semizovac u općini Vogošća, koja je poplavila oko 20 stambenih objekata, te ugrožavanja putnih komunikacije u naseljima Krivoglavci, Gora i Tihovići.

U petak popodne održana je vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite na kojoj je razmtrano stanja uzrokovano poplavama, koji je predložio načelniku Vogošće da se zbog poplava na području te općine proglasi stanje prirodne i druge nesreće.

- Načelnik je uvažio taj prijedlog i donio Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće. Općinski štab CZ je na otklanjnju i saniranju posljedica od poplava angažirao sve organizovane općinske strukture zaštite i spašavnja i druge općinske službe uprave, te privatne firme, koji su tokom 5. i 6. novembra sa ljudstvom i mehanizacijom angažovani na prošišćavanju i čišnjenju korita vodotoka, postavljanju nasipa, otčepljavanju začepljenih odvoda i ispumpavanju vode iz objekata - kazala je Kovač, te dodala kako se jučer radilo na ispumpavanju preostale vode iz podruma, okućnica i saobraćajnica.

Na vanrednoj sjednici Štaba CZ Ilidža jučer je donesena Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na dijelu teritorije Općine Ilidža u mjesnim zajednicama Donji Kotorac, Butmir, Otes, Osjek, Blažuj i Vreoca.

Situacija u Srednjobosanskom kantonu (SBK) zasad nije alarmantna, a u Kiseljaku je i dalje poplavljen dio poljoprivrednog zemljišta u naseljima Potkraj i Han Ploča.

U Unsko-sanskom kantonu (USK), tačnije Bihaću, se zbog obilnih kišnih padavina koje su uzrokovale zamućenje vode na izvorištima Klokot i Privilica, korisnicima preporučuje da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

Neeksplodirane mine

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) zbog velike količine padavina došlo je do zamućenja vode. Iz FUCZ-a mole građane da prokuhavaju vodu za konzumaciju.

Situacija u ostalim kantonima zasad je mirna i pod kontrolom.

- Mi ćemo se odazvati po zahtjevima za pomoć sa nižih nivoa, gdje god ona bude potrebna i u skladu sa procjenama – naglasila je naša sagovornica.

Kovač je, između ostalog, upozorila i na opasnost od neeksplodiranih mina na poplavljenim područjima.

- Poslije povlačenja vode sa poplavljenih površina povećan je rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava koje su bujice donijele u naseljena područja. Jučer su timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ intervenisali u tri navrata nakon pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava koja je voda donijela u naselja, a
očekuje se da će ih u narednim danima biti još - istakla je.

Zbog toga je upozorila građane da ukoliko uoče sumnjiv predmet koji bi mogao biti neeksplodirano ubojno sredstvo, ne diraju ga ili pomjeraju, već da ga vidljivo obilježe i obavijeste Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili nadležnu policijsku stanicu putem telefona broj 122.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.