open-navfaktor-logo
search
Široki Brijeg
U ZHK još nisu našli nultog pacijenta, dvije osobe na intenzivnoj njezi u SKB Mostar
Dvije osobe iz Zapadnohercegovačkog kantona, pozitivne na koronavirus, hospitalizirane su na SKB Mostar i njihovo stanje za sada je stabilno, kazao je ministar zdravstva ZHK Tomislav Pejić na konferenciji za novinare Kriznog štaba civilne zaštite ZHK.
27.03.2020. u 17:56
get url
text

- Oni su stabilni, intenzivno se brinu za njih na infektivnom odjelu SKB Mostar. Što se tiče ostalih pozitivno dokazanih, oboljelih na nivou kantona, u kućnim su uvjetima, stabilno su, obilaze ih porodični doktori i zaposlenici domova zdravlja 3-4 puta dnevno, ovisno o promjeni kliničke slike - rekao je Pejić.

Nultog pacijenta još nisu našli, dodaje Perić, no smatra da idu u smjeru koji bi mogao dati rezultate odakle je krenula porodična problematika. Počelo se, dodaje, jučer raditi uzorkovanje brisova na nivou ZHK.

- Njih šaljemo u SKB na analizu. Jučer su urađena 32 testa, danas dodatnih par testova, prvih kontakata porodice oboljelih i rezultate čekamo večeras. Briseva za sada imamo dovoljno, u narednom periodu bi trebala doći dodatna pošiljka, ali u istom smo problemu kao svi ostali na nivou kantona što se tiče medicinske opreme - poručio je Pejić.

U Širokom Brijegu održan je danas zajednički sastanak štabova civilnih zaštita ZHK, HNK i Livanjskog kantona te predstavnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Nakon sastanka premijer ZHK Zdenko Ćosić kazao je da zaključaka sastanka nije bilo jer "ovo nije nikakvo formalno tijelo za donošenje zaključaka".

Namjera je bila, tvrdi, da predstavnici tri kantona razmijene informacije, saslušaju epidemiologe i razmijene iskustva o provedbi mjera koje su donesene.

- Iz dana u dan uviđamo da se naši građani pridržavaju mjera. Na tome ćemo insistirati jer je to jedini način za odbranu od virusa. Mi donosimo mjere koje će biti sve strožije i nadziremo te mjere, ali isto tako iz dana u dan imamo sve primjetnije poštivanje tih mjera - dodao je Ćosić.

Kada je u pitanju Livanjski kanton, 578 osoba je u samoizolaciji i nema pozitivnih na koronavirus, potvrdio je premijer ovog kantona Ivan Jozić.

Ante Kvesić, direktor SKB Mostar, na upit novinara o problemu nabavke zaštitnog materijala kazao je da ona ne leži u novcu, nego u nemogućnosti nabavke.

- Problem zaštitnog materijala, maski, kapa, odijela, ovog časa nije u novcima, nego što toga nema na tržištu. Cijeli svijet je u ogromnoj potražnji za time. Cijeli svijet nije bio spreman. Imamo dovoljno novaca za opremu, imali smo strahovito puno donacija, čekamo nekoliko kontingenata da stignu iz Kine i UNDP-a. Funkcioniramo na način da smo zaštitili zaposlenike i naći ćemo modus da to neće biti vodeći problem - kazao je Kvesić.

Smatra da su na vrijeme poduzeli određene mjere, i da mjere pokazuju rezultate. Dodao je kako se SKB na ovo spremao mjesecima. 

- Izolatore smo pripremili prije tri mjeseca za 16 pacijenata. Situacija je pokazala da je tih 16 kreveta malo, pa smo cijelu zgradu uprave, infektivnog i kožnog pretvorili u COVID kliniku. Centar za respiratore smo danas odvojili u desnu stranu, lijevo je ostao izolatorij, tako da je od danas cijela zgrada ta COVID bolnica - rekao je Kvesić.

Napomeno je kako su infektolozi RMC pridruženi timu.

- Od danas u Mostaru djeluje jedna jedinstvena infektivna bolnica - zaključio je Kvesić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.