open-navfaktor-logo
search
Deset izlagača
U Zenici otvoren prvi sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda
Na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića danas je otvoren trodnevni ESOF FAIR TRADE - 1 sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda, koji će u subotu navečer biti zatvoren. 
22.07.2021. u 12:30
get url
text
Zenica sajam

Organizator Sajma, na kojem izlaže 10 izlagača je firma ESOF iz Donjeg Vakufa, čiji direktor Enver Avdić najavljuje kako će u narednom periodu na isti način "promociju domaće poljoprivredne proizvodnje" organizirati i u drugim većim bh. gradovima.

- Mi smo jedan od lidera u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini. Posjedujemo velike kapacitete plasteničke proizvodnje od 10 hektara i 30 hektara otvorene proizvodnje. Pored toga imamo razvijenu kooperativnu mrežu sa više od 700 kooperanata iz cijele BiH - kaže Avdić.

Naša vlastita godišnja proizvodnja je oko 600 tona. Kapaciteti naših hladnjača su tri hiljade tona - kaže Avdić, koji ističe da je cilj ovih sajmova da pomognu poljoprivrednicima da direktno stupe u kontakt s kupcima.    

Zenički pčelar Zejnir Halilović kaže da mu je zadovoljstvo što im se pružila prilika da ove godine ponovo izlažu u svom gradu te da prodaju svoje prizvode.

- Mada je za nas, pčelare, ovo bila teška godina, kao što je bila i prethodna, ipak smo uspjeli nešto izvaditi meda. Imamo asortiman i ponudu, a i prodaju. Med se traži, ističe Halilović, koji dodaje kako su cijene tegle meda između 18 i 20 maraka te da nisu, u odnosu na druge proizvode, povećavali cijenu svojih proizvoda.

Zenička industrija mlijeka (ZIM), koja posluje u sklopu AS grupacije iz Tešnja, je na tržište plasirala i svoje nove proizvode.

Stručna savjetnica za poljoprivredu Grada Zenica Senada Sejmenović, koja je otvorila Sajam, istakla je kako su ove godine, za različite projekte te podršku poljoprivredi, izdvojili 570.000 maraka.

- Kroz projekte, uglavnom, potičemo ljude koji imaju registrirane obrte u poljoprivrednoj proizvodnji i taj je broj obrtnika, zadnjih godina porastao. Mislim da ih, sada, imamo više od 70, a do prije četiri-pet godina imali smo ih 20 - tvrdi  Sejmenović.

Svake večeri, sa početkom u 18 sati, ESOF će za posjetioce Sajma organizirati pripremu te podjelu hrane, koju će spravljati uz podršku partnera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.