open-navfaktor-logo
search
Nove informacije
U zemljotresu u Turskoj poginulo 58 osoba
U zemljotresu koji je u petak pogodio Egejsku regiju, u Turskoj, poginulo je 58 osoba, saopćio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u nedjelju.
01.11.2020. u 13:48
get url
text

Najmanje 896 osoba je povrijeđeno usljed posljedica zemljotresa jčine 6,6 stepeni koji je pogodio Izmir, treći po veličini grad u Turskoj.

- Odlučni smo da previjemo rane naše braće i sestara u Izmiru, koji su pogođeni zemljotresom prije nego što počne hladno vrijeme i kiše - rekao je Erdogan na sastanku vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u crnomorskoj provinciji Samsun.

Ranije je turski predsjednik saopćio kako će nove kuće biti sagrađene onima koji su ostali bez krova nad glavom što je prije moguće. Ispod ruševina su spašene 104 osobe, a akcije spašavanja i potrage i dalje traju. Prethodno je ministar zdravstva Fahrettin Koca saopćio kako je iz bolnica otpušteno 702 pacijenata, a da se osam osoba nalazi na odjelu intenzivne njege.

Uprava za vanredne situacije (AFAD) saopćiča je kako su do 14 sati po lokalnom vremenu registrirana 902 podrhtavanja tla, od toga 42 jačine iznad četiri stepena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.