open-navfaktor-logo
search
Imunizacija
U ZDK prvu vakcinu primilo više od 34 hiljade, potpuno vakcinisano 20.713 osoba
Zaključno sa 1. augustom, prema izvještajima iz 17 vakcinalnih centara u Zeničko-dobojskom kantonu, prvu dozu neke od šest do sada raspoloživih vakcina primilo 34.374 osobe, dok je potpuno je vakcinisano (sa dvije doze vakcine) 20.713 stanovnika ZDK.
04.08.2021. u 08:18
get url
text

Podaci su to Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koji koordinira raspodjelu i prikuplja podatke o vakcinisanim osobama u ovom kantonu.

Statistički podaci INZ-a ukazuju da je 54,5 posto vakcinisanih pripada kategoriji 60+ godina, 19 posto je osoba sa hroničnim oboljenjima, dok je 15,2 posto vakcinisanih osobe zaposlene u zdravstvenom sektoru. Preostalih 10,5 posto su "ostali", uz podsjećanje da su u ovom kantonu vakcinisani pripadnici policijskih snaga, vatrogasci, članovi javnih službi poput sudova i tužilaštava, te da je započeo proces vakcinisanja radnika u obrazovanju.

Najviše pristiglih vakcina AstraZeneca, pa Pfizera

Vakcinacija u ZDK se provodi ili se provodila u dvanaest domova zdravlja u svim općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona, Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica, te kantonalnim Zavodu za borbu protiv ovisnosti i Zavodu za medicinu rada, te u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Zvanični podaci govore da u Zeničko-dobojskom kantonu živi oko 290.000 punoljetnih građana. To znači da je u procesu imunizacije u samom kantonu do sada obuhvaćeno oko 12 posto punoljetnog stanovništva ovog kantona, i to oni koji su donedavno bili na listama prioriteta. O tačnom broju onih koji su vakcinisani van granica BiH ne postoji sigurna evidencija jer se pretpostavlja da većina građana nije ispoštovala poziv da svoju imunizaciju u inostranstvu prijavi porodičnim ljekarima radi unošenja u zdravstvene kartone. Pretpostavlja se da je taj broj u ovom kantonu oko pet hiljada.

Ranija serološka istraživanja provedena na nekoliko hiljada uzoraka ukazuju da oko 40 posto stanovništva ovog kantona ima stečeni imunitet na COVID-19, što znači da bi se u nastavku masovnije imunizacije, tokom augusta, broj zaštićenih mogao povećati do poželjnih 60-70 posto ukupne populacije.

Do sada je u ZDK stiglo ukupno 74.886 doza, a oko četvrtina vakcina koje su proslijeđene u vakcinalne centre će biti iskorištene tokom ove ili naredne sedmice uglavnom za revakcinaciju ranije vakcinisanih osoba. S obzirom na to da proces revakcinacije kod vakcina AstraZeneca traje znatno duže od ostalih, za očekivati je da broj potpuno vakcinisanih u skorije vrijeme značajno poraste.

Iz Instituta su sa javnošću podijelili i podatak o vrstama do sad implementiranih vakcina. Najviše je stiglo AstraZeneca vakcina, gotovo 33 hiljade, potom slijede Pfizer sa više od 22 hiljade, te Sinofarm sa više od 12 hiljada, kao i Sinovac sa više od 7 hiljada vakcina. Vakcine Sputnik V, Moderna i Johnson/Johnson do sada nisu dolazile u ovaj kanton.

Jedino vakcinacijom do normalizacije

Prema najavama, u augustu u BiH treba stići po 500 hiljada vakcina Sinofarm, koje su kupljene za FBiH, te oko 400 hiljada vakcina Pfizer, donacije Vlade SAD-a. S obzirom na to da Zeničko-dobojskom kantonu po ranije utvrđenom rasporedu pripada 15 posto svih nabavljenih vakcina u FBiH, te dinamiku isporuka ranije plaćenih vakcina u okviru COVAX programa, postoje dobra osnova da se tokom augusta i septembra stvore uvjeti za vakcinisanje svih zainteresovanih građana. Ljudski, stručni i tehnički preduvjeti za provođenje masovne imunizacije su pripravni još od početka marta, kad je u BiH započet proces imunizacije manjim, raspoloživim brojem vakcina.

Iz Instituta još jednom apeluju na sve kategorije stanovništva da, čim to uvjeti omoguće, pristupe procesu imunizacije i vakcinišu se bilo kojom od raspoloživih vakcina jer su dosadašnja iskustva iz svih država i više milijardi implementiranih doza pokazala da jedino i samo vakcine štite sigurno od smrti ili težih komplikacija usljed ponovne zaraze COVID-19. Kako ističu iz INZ-a, u skladu sa sloganom javne kampanje koju provode, jedino imunizacija znači i potpuna normalizacija života u BiH, ali i cijelom svijetu, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.