open-navfaktor-logo
search
Nastavljaju sami
U Zavodu za javno zdravstvo FBiH i Vladi FBiH nemaju reakcije na Fortine izjave o nabavci vakcina
Nakon što je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, u jednom od medija jutros govoreći o nabavci ruskih vakcina Sputnik V zajedno sa Vladom Federacije BiH, a bilo je planirano 500 hiljada doza, kazao kako Vlada KS ide sama u nabavku vakcina, jer Federalna vlada ne želi potpisati ugovor o nabavci, zatražili smo komentar u Zavodu za javno zdravstvo FBiH i Vladi FBiH, međutim odgovore nismo dobili.
29.06.2021. u 16:12
get url
text

Forto je još kazao kako su bili "izblokirani" kod nabavke vakcina.

VEZANI TEKST - Forto obznanio: Ništa od pola miliona vakcina, Vlada KS kreće u nove pregovore sa Rusima o nabavci Sputnik V

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH v. d. direktora Siniša Skočibušić nam nije odgovorio na pitanje da li je upoznat sa ovom odlukom. Isto pitanje smo uputili i premijeru FBiH Fadilu Novaliću, međutim, iz Ureda za informiranje Vlade FBiH su nas obavijestili kako su naš upit proslijedili Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Podsjećamo, u skladu sa ranijim Sporazumom premijera KS Edina Forte i premijera FBiH Fadila Novalića, pregovore za nabavku vakcina Sputnik V trebalo je da vodi Vlada KS. Sve pribavljene vakcine iz tog ugovora dijelile bi se u omjeru 40:60, odnosno 40 posto ukupne količine naručenih vakcina pripalo bi Kantonu Sarajevu, a preostalih 60 posto bi se raspodijelilo ostalim kantonima u Federaciji BiH. Što se tiče troškova, Vlada KS bi učestvovala sa troškovima do 2.000.000 KM, a svi ostali troškovi pripadali bi Vladi FBiH, uključujući nabavku, transport, carinske procedure, skladištenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.