open-navfaktor-logo
search
Gdje su, šta rade
U Zastupničkom domu FBiH naredne sedmice i o zaštiti zraka, u Domu naroda još nema sjednica
Mnogo je materijala koji je Vlada FBiH dostavila u proceduru i to treba početi rješavati, govori Alma Kratina
05.09.2019. u 14:02
get url
text
Zastupnički dom FBIH

Nakon gotovo dvomjesečne pauze, Zastupnički dom Parlamenta FBiH nastavlja sa svojim zasjedanjem, i to 10. i 11. septembra. Naime, posljednja sjednica održana je 16. jula. i to vanredna, na kojoj su, usvojeni Zakon o demobilisanim borcima i rebalans budžeta.

Dom naroda FBiH koji je posljednju sjednicu, prije kolektivnog godišnjeg odmora, koji je u bio u augustu, održao 18. jula, do danas nije zakazao novu sjednicu. Kako saznajemo, tek naredne sedmice bi trebalo da se održi Kolegij Doma naroda, a sjednica najvjerovatnije krajem septembra.

- Kolektivni godišnji odmor je završen sa posljednjim danom augusta i sada nas čeka mnoštvo obaveza. Mnogo je materijala koji je Vlada FBiH dostavila u proceduru i to treba početi rješavati. Recimo, na četvrtoj redovnoj sjednici koja će biti 11. septembra imat ćemo obiman dnevni red, 21. tačku, na kojem će se naći i nekoliko zakona. Tu su i nacrti zakona koji tretiraju važne oblasti, recimo, zaštita zraka, ali s obzirom na to da po proceduri idu u javnu raspravu u kantone, mi smo pripremili određene diskusije - govori nam Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Kaže, kako bi pored ove dvije sjednice, Zastupnički dom FBiH trebalo krajem septembra da održi još jednu sjednicu.

- Mi šefovi klubova prije sjednice ćemo imati sastanak. U narednom periodu ćemo razgovarati i o uvjetima u kojima rade zastupnici. Klubovi stranaka nemaju svoje prostorije. Primamo stranke u bifeu Parlamenta FBiH. To će se morati riješiti - govori nam Kratina.

U Parlamentu FBiH, tačnije Domu naroda, kazali su nam da postoje određeni razgovori da se naredne sedmice održi Kolegij Doma naroda, a da će sjednica biti zakazana najvjerovatnije za kraj septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.