open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
U Zapadnohercegovačkom kantonu djeca će i sutra biti u školskim klupama
U Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) za sada se neće odgađati nastava, rečeno je danas nakon sastanka Kriznog štaba ovog kantona.
11.03.2020. u 22:11
get url
text

- Naloženo nam je da po procjeni stanja u kantonu donesemo odluku o eventualnom otkazivanju nastave u školama. S obzirom na činjenicu da u kantonu nema niko pozitivan na koronavirus COVID-19 i s obzirom da je samo 10 ljudi u kućnoj samoizolaciji, potrebe za takvim mjerama za sada nema – saoćili su iz Kriznog štaba ZHK.

Donesena je odluka o ograničavanju kretanja osoba koje u ovaj kanton dolaze iz područja žarišta.

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite ZHK, u cilju ranog otkrivanja eventualne pojave novog koronavirusa (COVID-19) na području FBIH, procedure nadzora putnika u međunarodnom saobraćaju kao odgovor na pojavu novog koronavirusa (COVID-19), a koje su se primjenjivale prema svim putnicima koji dolaze sa područja NR Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, od sada primjenjuju i na sve putnike koje dolaze iz zemalja Francuska, Njemačka i Španija.

Stanovnicima ZHK preporučuje se da koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze federalni granični sanitarni inspektori: GP Bijača, GP Gorica, GP Kamensko-Livno, GP-Izačić, GP Orašje, GP Šamac - Domaljevac.

Također, vozači kamiona koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Federaciju BiH moraju biti u izolaciji do odlaska na sljedeći prijevoz te su po povratku ponovo dužni podvrgnuti se izolaciji, naveli su iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite ZHK.

Do sada je, zbog pandemije izazvane koronavirusom, nastava obustavljena u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu te u Brčko Distriktu.

U RS jučer je donesena odluka kojom se u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima nastava obustavlja do 30. marta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.