open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
U zamahu radovi na izgradnji tunela Kobilja glava u općini Vogošća
U decembru 2021. godine počelo je probijanje Kobilja glava prvog tunela kojeg gradi Kanton Sarajevo. Radovi su podijeljeni u dvije sekcije, a prva podrazumijeva izgradnju tunela, čije je probijanje počelo i odvija se utvrđenom dinamikom.
10.04.2023. u 09:48
get url
text

Druga podrazumijeva izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunele sa magistralnim putem M-18 u vogošćanskom naselju Hotonj.

Prema potpisanom ugovoru rok za izvođenje radova na izgradnji je 24 mjeseca. Dakle, završetak radova na izgradnji tunela planiran je za juni 2024. godine.

Tunel će biti izgrađen kao nastavak na dionici Prve transverzale, a sastojat će se od dvije cijevi, unutar kojih će biti ugrađena najsavremenija oprema. Pored tunela sa dvije cijevi, čije su dužine 682 i 678 metara, i trase za spoj na magistralnu cestu, bit će izgrađene kolovozne trake, pješačke i biciklističke staze.

Projekt se provodi u skladu s procedurama EBRD-a. Vrijednost ugovora je nešto više oko 62 miliona maraka bez PDV-a. Radovi izvodi firma Euro Asfalt.

Tunel Kobilja glava pripada projektu Prva transverzala koji povezuje Grbavicu, odnosno Južnu longitudinalu od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki, između dva muzeja sa Vogošćom, odnosno Jošaničkom petljom, a prolazi pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip tunelom ulazi u Vogošću. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.