Nizozemca sumnjiče da je od 2017. do 22. rujna ove godine u Zagrebu putem interneta pristupao sadržajima dječje pornografije i dalje ih distribuirao iako je znao da se radi o djeci i da distribuiranje takvih sadržaja nije dozvoljeno.

Zagrebačko tužilaštvo sumnja da je Nizozemac pribavio i pohranio više hiljada fotografija i videozapisa takvog sadržaja te je nekoliko takvih fotografija podijelio putem aplikacije.

Istražni zatvor određen mu je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela dok je odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega.

Istraga je u odvojenom slučaju pokrenuta i protiv 57-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine zbog sumnje da je od 2019. do 24. rujna 2021. u okolici Zagreba počinio kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina, ali i bludne radnje te povrede djetetovih prava. Prema sumnjama tužiteljstva ta nedjela počinio je na štetu djeteta rođenog 2005.

Nakon ispitivanja istražni zatvor određen mu je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, izvijestilo je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, prenosi Hina.