open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
U Zagrebu po prvi put obilježen Dan Bošnjaka
Program obilježavanja održao se u prepunoj Kongresnoj dvorani Islamskog centra u okviru kojeg je, nakon obraćanja domaćina i organizatora, izvedena monodrama "Sve je do nas“ autora Emira Hadžihafizbegovića
27.09.2019. u 22:10
get url
text

U Islamskom centru u Zagrebu po prvi put obilježen je Dan Bošnjaka pri čemu je pred brojnom publikom monodramu "Sve je do nas“ izveo njen autor i glumac Emir Hadžihafizbegović.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije (VBNMZŽ) ove godine prvi put organiziraju obilježavanje 28. rujna/septembra, dana kada je na drugom danu zasjedanja Bošnjačkog Sabora u Sarajevu 1993. godine donijeta odluka o vraćanju povijesnog nacionalnog imena Bošnjak, što je potvrđeno u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja održao se u prepunoj Kongresnoj dvorani Islamskog centra u okviru kojeg je, nakon obraćanja domaćina i organizatora, izvedena monodrama "Sve je do nas“ autora Emira Hadžihafizbegovića.

Na okupljanju je istaknuto kako su Bošnjaci građani koji uživaju jednaka prava kao i ostali građani Republike Hrvatske kojima je Ustavni zakon priznao realnost bošnjačke nacionalnosti 2003. godine, odredivši im punopravan status nacionalne manjine.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić poručio je kako su "multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost u Zagrebu svete riječi".

- Kao gradonačelnik u šestom mandatu odgovorno tvrdim da je ovo metropola u kojoj u slobodi i sigurnosti jedni s drugima žive vrlo različiti ljudi, a da se nitko ne mora odricati svog identiteta ili svojih najdubljih uvjerenja - rekao je Bandić.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić istaknuo je kako je riječ o prvom službenom obilježavanju Dana Bošnjaka u Zagrebu, odnosno Republici Hrvatskoj.

Hodžić je ukazao na probleme na koje bošnjačka nacionalna zajednica nailazi u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj kada je riječ o registraciji u biračka tijela i pri određenju bošnjačke nacionalnosti općenito, ali i pohvalio zagrebačkog gradonačelnika na podršci koju redovito pruža u aktivnostima bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.