open-navfaktor-logo
search
Takmičenja
U Zagrebačkoj džamiji nekoliko hiljada vjernika iz cijelog svijeta
Velikim mevludom i svečanom dodjelom diploma pobjednicima večeras je u Zagrebačkoj džamiji  završeno 26. Međunarodno takmičenje učača Kur'ana
28.09.2019. u 22:28
get url
text

Velikim mevludom i svečanom dodjelom diploma pobjednicima večeras je u Zagrebačkoj džamiji  završeno 26. Međunarodno takmičenje učača Kur'ana.

U najtežoj kategoriji „Hifz cijelog Kurana“ pobijedio je  Abdulhamid Jummah Abdulhamid Saed iz Libije, drugo mjesto osvojio je Mohammad Khakpour iz Irana, a treće su podijelili Abdurahman Alshuwaie iz Kuvajta i Abdul Wafi Azzaki Bin Sinwan iz Malezije.

U kategoriji „Tilawet“ najboljim je proglašen Hadi Esfidani iz Irana, drugi je Enes Kaput iz Turske, a treći Abdellah Achatibi iz Holandije.

Esad Gokce iz Turske prvi je u kategoriji „Hifz 15 džuzeva“, drugi je Redouane Aboulakil iz Belgije, a treći Huzaife Al Azawi iz Iraka.

U kategoriji „Hifz pet džuzeva“ pobijedio je Ammar Đikić iz Hrvatske, drugo mjesto osvojila je Silvia Akhtar iz Austrije, a treće Dževad Zendeli iz Hrvatske.

Takmičenju, kojim se već tradicionalno obilježava i godišnjica otvorenja Zagrebačke džamije, prisutvovalo je nekoliko hiljada vjernika iz svih krajeva Hrvatske, BiH, Srbije, ali i drugih država Evrope.

Organizovao ga je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, u saradnji sa Ministarstvom vakufa i islamskih pitanja Države Katar i Medžlisom Islamske zajednice Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.

{$galerijaFotografija}

Muftija zagrebački je podsjetio da je takmičenje osnovano 1988. godine i da je četvrto najstarije u svijetu, ali jedino koje se održava u nemuslimanskoj zemlji.

- Ispred nas su samo Malezija, Iran i Saudijska Arabija - kazao je muftija i dodao da se svake godine pokušava proširiti lista učesnika, da ih bude iz što više zemalja, pa su tako ove godine prisutni takmičari iz, naprimjer,  Australije, Kanade, Rusije, Pakistana,  Amerike i jednog broja afričkih zemalja.

Zagrebačka džamija, ocijenio je muftija, nikada nije došla u krizu od samog osnivanja, prije svega zahvaljujući bereketu Kur'ana.

- Gdje se Kur'an uči samo može bereket biti.  To je naša snaga. U ovoj džamiji Kur'an se zaista njeguje, uči i podučava.  Takmičenje je postalo prepoznatljiva manifestacija Islamske zajednice na koju smo mi ponosni, koju njegujemo i održavamo  i u čije održavanje ulažemo značajna sredstva, jer, kada je u pitanju Kur'an, mi to smatramo dijelom svoje misije - kazao je muftija.

Prema njegovim riječima, takmičenje u učenju Kur'ana je najbolji odgovor svim pokušajima, pa čak i onim institucionalnim i organiziranim, da se Kur'an marginalizira, reducira i stavi u drugi plan.

- Kur'an je to što jeste, poziva na ljubav i saradnju, suživot i življenje. Ne ugnjetava nikoga, on je uputa i lijek, on je rješenje svih problema. Samo mu se treba vratiti i izvorno proučavati i slijediti . izjavio je muftija.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajedncie (IZ) kurra hafiz Aziz Alili zahvalio je takmičarima i posjetiteljima, posebno omladini koja je došla u velikom broju.

- Oni koji vole Kur'an i Allah dž.š. voli njih - poručio je hafizi Alili.

On je ovom prilikom podsjetio da se takmičenjem nastavlja emanet prema onima koji su ga pokrenuli nakon otvorenja Zagrebačke džamije prije 32 godine.

- Tada je Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice donio odluku da se pokrene takmičenje povodom godišnjice otvorenja i okupi sve hafize tadašnje Jugoslavije. Vjerovatno nisu ni bili svjesni da će godinama nakon njih ovoliki broj hafiza, preko stotinu njih, dolaziti iz svih krajeva svijeta - kazao je hafiz Alili.

Posebno je istaknuo predsjednika prve Ocjenjivačke komisije hafiza Kjamila Silajdžića, te kasnije hafiza Fadila Fazlića, čija porodica svake godine ukupnom pobjedniku u kategoriji hifza dodjeljuje i novčanu nagradu.

Uz hafiza Alilija, članovi Ocjenjivačke komisije bili su kurra hafiz Shaykh Malalla Al - Jaber iz Katara, kurra hafiz dr. Osman Šahin iz Turske, kurra hafiz Fared Oyaleez iz Francuske, hafiz Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije i hafiz Mensur Malkić iz Bosne i Hercegovine. 

Zagrebačka džamija
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.