Udruženje "Porodica nestalih Općine Vogošća" u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa organizirao je danas obilježavanje Međunarodnog dana nestalih pod sloganom "Gdje je?".

Postavljena je i instalacija kao i fotografije nestalih osoba iz Vogošće, općine u kojoj se još uvijek traga za 60 osoba, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Hasiba Zlatarac iz Svraka već više od 26 godina traga za članovima svoje najuže porodice, sinom, suprugom i bratom. Nijaz Salkić također godinama pokušava saznati sudbinu svog oca Sinana i najbližih rođaka.

Predsjednica Udruženja nestalih Općine Vogošća, Ema Čekić i ovom prilikom je istakla da je cilj okupljanja u centru Vogošće bio da se i na ovaj način animiraju nadležne institucije da se aktivnije uključe u proces traženja jer porodice nastalih imaju pravo znati šta se desilo sa njihovim najmilijima.

U Bosni i Hercegovini još se traga za više od 7.000 osoba, a danas je prilika za porodice nestalih ukažu na činjenicu da više od 20 godina traže članove svojih porodica.