open-navfaktor-logo
search
Vrhunski dizajn
U Vijećnici otvorena izložba Alhemija savremenog nakita
Predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH Amila Smajović kazala je da posjetioci izložbe mogu vidjeti drugačiji pristupu izradi nakita koji predstavlja različite oblike životnih dualizama
08.08.2019. u 20:31
get url
text

Izložba "Alhemija savremenog nakita" otvorena je večeras u sarajevskoj Vijećnici. Riječ je o izložbi dizajnerice iz Sarajeva Ene Mulavdić i slikara i skulptora, Iranca Ebrahima Mohammadiana Elirda, osnivača svjetski poznatog brenda savremenog nakita ELIRD. Ena i Ebrahim su članovi Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine i britanske Asocijacije za savremeni nakit.

Predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH Amila Smajović kazala je da posjetioci izložbe mogu vidjeti drugačiji pristupu izradi nakita koji predstavlja različite oblike životnih dualizama. 

{$galerijaFotografija}

- Ovaj nakit je sinteza vrhunskog dizajna, kreativnosti i nevjerovatne tehničke vještine. Ako pažljivo pogledate vidjet ćete da se radi o tehnikama slikarstva na metalu, a zanimljivo je da ovaj nakit posjeduje priču koja objedinjuje, kako autori sami kažu, životne dualizme, odnosno priče o životu i smrti, ljubavi i mržnji, svjetlosti i tami - izjavila je Smajović. 

Izložbu je otvorila profesorica Ognjenka Finci, koja je podsjetila da je studio ELIRD osnovan 2016. godine u Istanbulu, gdje su se autori i upoznali, pod tadašnjim nazivom Jewellery EM, nakon čega je nakit koji su izrađivali predstavljen na mnogobrojnim svjetskim izložbama, sajmovima savremenog nakita, te u značajnim časopisima.

Organizatori izložbe su Grad Sarajevo i Gradska vijećnica Sarajevo, a izložbu je moguće posjetiti do 22. augusta, svaki dan od 10 do 17 sati.

Vijećnica izložba nakita 08.08.2019
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.