open-navfaktor-logo
search
Stigao iz Južne Afrike
U Velikoj Britaniji otkriven još jedan novi soj mutiranog koronavirusa
Ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock saopćio je danas da je u toj zemlji otkriven još jedan mutirani soj koronavirusa.
23.12.2020. u 19:29
get url
text

- Ovo je novi soj i veoma nas brine, jer se čini da se lakše prenosi i da je više mutirao od nedavno otkrivene mutirane verzije koronavirusa - kazao je Hancock.

On je kazao da je nova vrsta mutiranog virusa potvrđena kod dvije osobe koje su doputovale iz Južne Afrike, zbog čega su te osobe stavljene u izolaciju, a zabranjeni su dolasci iz te afričke zemlje u Velik Britaniju.

Hancock je također pozvao sve ljude koji su u protekle dvije sedmice došli iz Južne Afrike da se izoliraju hitno, a da isto učine i svi ljudi koji su bili u kontaktu s njima.

Riječ je o mutaciji koronavirusa koja je nazvana “501.V2“, a koja čini i do 90 posto novih slučajeva potvrđenih u Južnoafričkoj Republici.

Vlasti Velike Britanije su tokom vikenda saopćile da je na jugu Engleske otkrivena mutirana vrsta koronavirusa koja se i do 70 puta brže širi od prethodne vrste.

Desetine zemalja su zabranile putovanja u Veliku Britaniju, a novi soj koronavirusa pojavio se kod pacijenata u Italiji i Izraelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.