open-navfaktor-logo
search
Nepotpun sastav
U Ustavnom sudu BiH još ne znaju kada bi se mogao očekivati izbor novih sudija
Ustavni sud Bosne i Hercegovine (USBiH), nakon odlaska u penziju sudija - Mate Tadića i Miodraga Simovića, radi u nepotpunom sastavu, što iziskuje promptno djelovanje nadležnih zakonodavnih organa u BiH na prevazilaženju novonastale situacije, odnosno na planu popune ovog suda.  
08.11.2022. u 13:36
get url
text

- Imajući u vidu novonastalu situaciju, prouzrokovanu odlaskom u penziju uvaženih sudija Mate Tadića i Miodraga Simovića, USBiH je blagovremeno preduzeo određene korake i aktivnosti kako bi spriječio zastoj u radu Suda u Velikom vijeću, koje, prema Pravilima USBiH, odlučuje u sastavu od šest domaćih sudija, a dok se ne izaberu nove sudije – rečeno je Feni u Ustavnom sudu BiH.

U tom kontekstu, iz Suda pojašnjavaju kako će na plenarnoj sjednici, koja je planirana za 1. i 2. decembar, razmatrati predmete koje bi, inače, razmatrali na sjednici Velikog vijeća.

Nadalje, preciziraju kako su u tom smislu uključene i međunarodne sudije, te da je priprema plenarne sjednice već uveliko u toku.

Na upit u vezi s procedurom popune Ustavnog suda BiH, iz Suda navode da nemaju bilo kakvu informaciju - kada bi se mogao očekivati izbor novih domaćih sudija od nadležnih zakonodavnih tijela u FBiH i RS (zastupnički dom Parlamenta FBiH i Narodna skupština RS).

- U svakom slučaju se nadamo da će nadležni zakonodavni organi u Bosni i Hercegovini ovom pitanju pristupiti ozbiljno i riješiti ga što prije – poručili su iz Ustavnog suda BiH.

Inače, većina svih članova Ustavnog suda BiH čini kvorum, a odluke se, shodno Pravilima ovog suda, donose većinom glasova svih članova na plenarnoj sjednici i Velikom vijeću, dok Malo vijeće, koje čine predsjednik i dva potpredsjednika, jednoglasno odlučuje o privremenim mjerama. Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i objavljuju se u "Službenom glasniku BiH" te u službenim glasilima entiteta i Distrikta Brčko BiH.

Sastav Ustavnog suda BiH čini devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta (Zastupnički dom FBiH bira četiri, a Narodna skupština RS dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

Aktuelni saziv Ustavnog suda BiH čine - predsjednica Valerija Galić i potpredsjednici Mirsad Ćeman i Helen Keller, te sudije - Seada Palavrić, Zlatko M. Knežević, Angelika Nussberger i Ledi Bianku, dakle, sedam, umjesto devet sudija kako je to previđeno ustrojstvom tog suda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.