Riječ je o jučer poslanim uzorcima u referentnu laboratoriju u Sarajevu, a pozitivne su četiri osobe iz Sanskog Mosta, tri iz Bosanskog Petrovca, te po dvoje građana iz Bihaća i Cazina.

- Ublažavanje određenih mjera očigledno je utjecalo na opuštanje stanovništva, pa imamo najveći broj pozitivnih slučajeva u jednom danu od početka širenja koronavirusa. Moram ponovo apelovati na sve naše građane da mnogo ozbiljnije shvate ovaj virus. Posebno je važno da se drže preporuka i mjera u predstojećem prazničnom periodu - kazala je direktorica Zavoda za Javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.

Istaknuto je da je do sada testirano 1.762 građana kantona i da je evidentirano 88 pozitivnih rezultata na koronavirus.

- Imamo 43 trenutno oboljele osobe, dok je retestiranjem utvrđeno da se 38 uspješno oporavilo. Nažalost, sedam smrtnih slučajeva se povezuje sa bolešću COVID-19. Aktivno je i 15 klastera, uz tri nova u Sanskom Mostu. U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću hospitalizirano je šest pacijenata, pet pozitivnih i jedan pod sumnjom. Moram istaći i da je jedna osoba i dalje u jedinici intenzivnog liječenja, na respiratoru - dodala je Mulabdić.

Kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović najavila je i mogućnost smještanja svih pozitivnih osoba u izolatorij Lječilišta Gata kod Bihaća, naravno samo ako se zbog nepridržavanja preporuka i mjera nastavi izražajnije povećanje broja zaraženih koronavirusom.

Još jednom je sugerisano državljanima BiH koji žive i rade u inostranstvu da se privremeno suzdrže od povratka u zemlju, osim ukoliko on nije neophodan.