open-navfaktor-logo
search
Dobre vijesti
U Unsko-sanskom kantonu 35 izliječenih osoba i šest ugašenih klastera
Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović potvrdila je danas kako se u ovom kantonu 35 osoba uspješno izliječilo od COVID-19, te da je u posljednjih nekoliko dana ugašeno šest klastera.
27.04.2020. u 15:30
get url
text

- Ukupno su do sada testirane 1.694 osobe iz našeg kantona, a bilo je 79 pozitivnih na koronavirus. Danas imamo 37 aktivnih slučajeva, dok se 35 građana uspješno izliječilo. Nažalost, sedam smrtnih slučajeva povezano je s bolešću COVID-19.  S obzirom da se gotovo izjednačio broj trenutno oboljelih i izliječenih osoba, ali i na osnovu svih posljednjih pokazatelja, moramo biti zadovoljni epidemiološko-zdravstvenom situacijom u ovom momentu - rekla je kantonalna ministrica Ćemalović.

U posljednja tri dana u referentnu laboratoriju u Sarajevu poslano je 236 uzoraka za testiranje na koronavirus i pozitivne su bile dvije osobe iz Bosanskog Petrovca.

- U petak smo imali 19 zaraznih klastera, danas već imamo 13, tako da je u nekoliko dana uspješno ugašeno šest klastera. U Bihaću su četiri, po dva u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bosanskom Petrovcu, jedan u Bosanskoj Krupi, a znamo i da se po jedan klaster veže za kantonalni karantin u Cazinu i Centar za srce u Tuzli - dodala je ministrica zdravstva USK.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću trenutno je hospitalizirano sedam pacijenata, šest pozitivnih na koronavirus, te jedna osoba pod sumnjom.

- U izolatoriju Odjela za infektivne bolesti smješteno je pet pozitivnih pacijenata, kao i osoba pod sumnjom. Jedan pacijent je i dalje u jedinici intenzivnog liječenja, na respiratoru - riječi su direktora bihaćke bolnice Hajrudina Havića.

Naglašeno je i kako će se sutra na koronavirus testirati 24 osobe, koje borave u prihvatnim migracionim centrima na području Bihaća. Uzorci će biti uzeti od 14 stranih državljana iz kampa na lokalitetu Lipa, te 10 korisnika usluga prihvatnog centra Bira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.