open-navfaktor-logo
search
Krizni štab MVP-a
U Ukrajini oko 40 bh. državljana koji rade u OSCE-u, nisu direktno ugroženi
U Ukrajini se trenutno nalazi oko 40 bh. državljana koji tu borave kao pripadnici Misije OSCE-a u toj zemlji, a jutrošnje informacije su da oni nisu direktno ugroženi, kazali su za Faktor u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.
24.02.2022. u 10:31
get url
text

Istakli su da je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH proteklih dana formiran krizni štab zbog situacije u Ukrajini, te da je konstantna komunikacija s tom grupom bh. državljana.

- Pratimo situaciju. Ako bude trebala reakcija, spremni smo – dodali su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, kazavši i da su otvorene linije Ministarstva za građane koji mogu kontaktirati i Ministarstvo i Ambasadu BiH u Mađarskoj koja koja nerezidentno zastupa interese BiH u Ukrajini.

Nisu mogli govoriti o lokacijama na kojima se trenutno nalaze naši građani u Ukrajini u okviru Misije OSCE-a.

Naglasili da će danas biti održana hitna sjednica OSCE-a, na kojoj će učestvovati i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, i na kojoj bi trebalo biti odlučeno koje će korake poduzeti i da li će se povlačiti iz Ukrajine.

Iz MVP-a je rećeno da će Ambasadi BiH u Mađarskoj, koja nerezidentno pokriva Ukrajinu, biti pridodate i ambasade u Moskvi i Varšavi, a kako bi se i drugim bh. državljanima, koji se eventualno nalaze na teritoriji Ukrajine ukoliko iskažu potrebu, mogla pružiti pomoć.

Svi koji trebaju asistenciju i pomoć mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Mađarskoj na sljedeće tefone: + (361) 212 01 06, + (361) 212 01 07, + (361) 212 01 09 ili na mail [email protected].

Također, MVP BiH je otvorio i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni ili na mail adresu: [email protected].

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.