Testiranje se vršilo na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namijenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja. 

- S obzirom na činjenicu da je krajem februara primijećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale COVID-19, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme - naveli su iz UKC-a RS-a. 

Iz prvog seta uzoraka, koji obuhvata period prve polovine marta, odabrana su 93 uzorka, koja su pokazala da je mutantna forma N501Y bila prisutna u 66,66 posto uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih. Zanimljivo je da je jedan uzorak istovremeno bio pozitivan na obje forme virusa. 

Mutacija N501Y prisutna je kod britanskog soja B.1.1.7 i kod južnoafričkog soja 501W2. Razlikovanje ova dva soja moguće je izvršiti sekvenciranjem.

- U regionu trenutno od ova dva soja dominira britanski soj B.1.1.7. Planirano je izvođenje sljedeće analize za uzorke prikupljene od 15. marta do 31. marta da bismo pratili dinamiku cirkulacije ovog soja - pojasnili su iz ove zdravstvene ustanove.