open-navfaktor-logo
search
Tribina
U Tuzli promovisani "Principi za izmjene ustava Bosne i Hercegovine"
U sali Narodnog pozorišta u Tuzli sinoć je održana javna tribina "Principi za izmjene ustava Bosne i Hercegovine", u organizaciji civilnog društva Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća, Foruma parlamentaraca BiH 1990. 
29.10.2021. u 08:51
get url
text

Uoči tribine predstavnici organizacija razgovarali su u odvojenim susretima s premijerom Tuzlanskog kantona Kadrijom Hodžićem i gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem. 

Istaknuto je da se održavanjem javnih tribina o promjeni Ustava Bosne i Hercegovine nastoji probuditi svijest građana i doprijeti do slobodoumnih grupacija, koje žele promjene nabolje. Samo tako se može dokazati i donosiocima ovog ustavnog okvira naše zemlje, da je, nakon 25 godina dejtonske Bosne i Hercegovine, krajnje vrijeme za njegovu izmjenu, saopćeno je.

Premijer TK Kadrija Hodžić se ovom prilikom zahvalio organizatorima tribine na aktivizmu, uloženom trudu, te prije svega iskrenom patriotizmu. Gradonačelnik Imamović također se zahvalio organizatorima javne tribine na njihovom društvenom angažmanu i aktivnom zagovaranju u oblasti integracije i demokratizacije Bosne i Hercegovine, te predstavio neke od aktivnosti Grada Tuzle na ovom planu, a sve u cilju unapređenje kvaliteta života svih građana.

Predsjedavajući Savjeta za ustavno-pravna i politička pitanja VKBI-a, emeritus prof. dr. Kasim Trnka, domaćinima je prenio da je grupa intelektualaca, bez obzira na nacionalnu pripadnost još početkom ove godine procijenila da BiH mora ući u ustavne promjene, bez obzira na političku volju i spremnost.

- To su potrebe koje proizlaze iz sudskih presuda. Shvatili smo da je ovo ključni trenutak, te da ako sad ne ponudimo građansku inicijativu i izlaz iz ove situacije u kojoj se mučimo već više od 20 godina, nastavit će se ovakvo stanje i BiH će i dalje stagnirati. Procijenili smo da su se svi dosadašnji razgovori o ustavnim promjenama kretali u veoma uskim krugovima, dok je značajan broj zainteresiranih strana, pa i sami građani bio ostavljen po strani - kazao je Trnka ističući da je, osim javnih tribina, pokrenuta i web stranica kojom se želi dati snaga i potaknuti na inicijativu građana Bosne i Hercegovine i pozvao građane da putem ove web platforme daju svoj doprinos i podrže inicijativu.

Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine koji su prezentirani na tribini, između ostalog, su: uklanjanje sistemske diskriminacije rasprostranjene u cijelom ustavnom uređenju, zatim da su entiteti u Bosni i Hercegovini, kao administrativni oblici, uspostavljeni na temelju "faktičkog stanja na terenu" izazvanog međunarodnim oružanim sukobima, na temeljima etničkog čišćenja, zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i genocida i kao takvi su danas neodrživi, te da neprovođenje pravosnažnih sudskih presuda međunarodnih i domaćih sudova, jasno pokazuje da je u BiH na sceni suspenzija vladavine prava.

U tom smislu, kako je istaknuto, neophodno je u Ustav ugraditi sve neophodne izmjene kako bi se uspostavila vladavina prava i osigurala potpuna politička neovisnost pravosudnih institucija BiH.

Na tribini su osim prof. dr. Trnke govorili: Zoran Jovanović, predsjednik Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost BiH, Stipe Prlić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, prof. dr. Ivo Komšić – Hrvatsko narodno vijeće BiH, Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990, mr. sc. Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI-a i moderator tribine, te Petar Matanović, predsjednik Hrvatskog društva Tuzla i Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.