Prvi koji se time pohvalio bio je Milorad Dodik. Tačnije novinaska agencija SRNA predstavila je to kao ekskluzivni poklon samo Miloradu Dodiku. Tako se vijest ubrzo proširila bh. medijima, koji su neprovjeravanjem činjenica u vezi s ovom gestom turskih domaćina, naveli javnost na zaključak da je samo Dodiku ukazana velika čast. 

VEZANI TEKST - Deklaraciju podržao i Dodik: EU i NATO integracija presudna je za stabilnost i prosperitet regije

Međutim, činjenice su potpuno drugačije. Poštanska markica je promotivnog karaktera, neće biti u opticaja u poštanskom prometu, a dobili su je svi učesnici Samita SEECP, uključujući i drugu dvojicu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković te ostale zvaničnike. 

Tako je u jednom momentu promotivna poštanska markica sa Dodikovim likom postala glavna vijest kojom se zabavljala bh. javnost, a naki su čak i reagirali osuđujući Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske zbog "časti ukazane Dodiku".

Ono što je zapravo vijest dana je to da je Dodik potpisao Deklaraciju kojom se učesnici Samita, tačnije zemlje regije, pozivaju i ohrabruju po pitanju euroatlanskih integracija, u članstvo u Evropsku uniju i NATO.