open-navfaktor-logo
search
Podvig
U Turskoj počelo fabričko testiranje prvog električnog voza domaće proizvodnje
Ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mustafa Varank izjavio je kako je danas počelo fabričko testiranje električnog voza domaće turske proizvodnje koji bi do kraja godine trebao biti u upotrebi.
29.06.2020. u 12:17
get url
text

U fabrici TUVASAS u Sakaryi počelo je testiranje vagona i kompozicije prvog turskog električnog voza koji je dizajniran i proizveden domaćim resursima. Početku testiranja prisustvovali su turski ministri transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu i industrije i tehnologije Mustafa Varank.

Resorni ministar Varank istakao je kako je riječ o historijskom danu i podvigu turske industrije koja bilježi velike uspjehe u razvoju nacionalnih resursa.

- Uprkos pandemiji COVID-19, marljivi radnici su u maju na šine spustili turski električni voz koji danas počinje fabrička testiranja, a već u augustu će početi i testiranje na željeznici. Proizvodnja domaćeg električnog voza je ponos sa svakog aspekta - kazao je Varank i dodao kako se ti električni vozovi u upotrebi očekuju do kraja ove godine.

Najavivši dodatna ulaganja u sektor željeznica, Varank je kazao da Turska želi vlastitim resursima podmirivati vlastite potrebe, ali i ući u red respektabilnih aktera na globalnom tržištu.

Ističući kako niti jedan uspjeh ne dolazi preko noći, Varank je kazao kako je nacionalna odbrambena industrija Turske primjer kako se dugoročnim i odlučnim planom izrasta u nacionalni ponos, a posebno zbog proizvodnje bespilotnih letjelica za potrebe turske vojske.

- Naš naredni cilj je proizvodnja domaćih kompozicija brzog električnog voza koji će se kretati brzinom većom od 200 kilometara na sat - poručio je Varank.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.