open-navfaktor-logo
search
Dah za budućnost
U Turskoj će danas biti zasađeno 11 miliona sadnica
Odlukom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 11. novembar je proglašen Nacionalnim danom pošumljavanja. Odluka je objavljena i u Službenom listu, kazao je turski ministar poljoprivrede i šumarstva Pakdemirli
11.11.2019. u 09:12
get url
text

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli izjavio je da je kampanja "Dah za budućnost" naišla na nevjerovatno interesovanje i odziv naroda u Turskoj i najavio da će 11. novembra biti oborena dva svjetska rekorda u sađenju sadnica, javlja Anadolu Agency (AA).

Pakdemirli je u Istanbulu predstavio projekt "Dah za budućnost" koji koordinira Direkcija za šumarstvo Turske pod motom "Danas sadnica, sutra je dah". U okviru projekta 11. novembra u 11.11 sati će na 2.023 lokaliteta u svim gradovima Turske u roku od tri sata biti zasađeno 11 miliona sadnica.

-U projekt smo ušli s idejom da vidimo možemo li zasaditi tri miliona sadnica, a zaustavili smo se na brojci od 11 miliona. Kampanja je naišla na nevjerovatan odziv i već imamo 13 miliona spremnih sadnica. Po najavi ćemo 11 novembra zasaditi 11 miliona, a ostatak ćemo zasaditi do kraja mjeseca - kazao je Pakdemirli.

Pakdemirli je kazao da će tog dana biti oborena dva svjetska rekorda i to rekord za najviše zasađenih sadnica u jednom satu i rekord kreiranja najveće baze fotografija koju će građani tog dana napraviti. Rekordi će biti poslani na razmatranje i komisiji za Guinnessovu knjigu rekorda.

-Srušit ćemo rekord Indonezije u kojoj je za sat zasađeno 232.647 sadnica. Narod će fotografirati pošumljavanje širom Turske i od tih fotografija ćemo napraviti najveći online digitalni album o sađenju sadnica - kazao je Pakdemirli.

Ukazujući na sve veće probleme klimatskih promjena u svijetu, Pakdemirli je kazao da Turska ulaže velike napore u zaštiti okoliša i da će nastaviti takve projekte.

-Ovog lijepog jutra u Istanbulu želim vam objaviti još jednu radosnu vijest. Odlukom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 11. novembar je proglašen Nacionalnim danom pošumljavanja. Odluka je objavljena i u Službenom listu - kazao je Pakdemirli i dodao da je Turska za manje od dvije decenije povećala svom fond šume za skoro dva miliona hektara.

Ističući kako je Ministarstvo imalo kapacitete i resurse da samostalno finansira i provede projekt, Pakdemirli je kazao da je građanima data mogućnost da posredstvom internet strnanice doniraju sadnice, a sve kako bi projekt bio općeg karaktera.

Do sada je devet miliona ljudi dobilo cetrtifikat za doniranje sadnica.

On je također pozvao sve građane Turske, a posebno roditelje, da se 11. novembra pridruže i sađenju sadnica kako bi i djeca osjetila čar brige za okoliš i stasala u ekološki osviještenu generaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.