U turskoj Adani počela 2. internacionalna umjetnička kolonija: "Neka svijetom vlada mir"

objavljeno: 22.01.2018. u 11:12

U turskom gradu Adani, glavnom gradu istoimene pokrajine, počela je 2. internacionalna umjetnička kolonija, koja je okupila 93 umjetnika iz 33 zemalje, među kojim je troje i iz Bosne i Hercegovine: Šemsa Gavrankapetanović, Mirsada Baljić i Adis Lukač.

Na ovoj umjetničkoj manifestaciji učešće su uzeli i umjetnici iz Turske, Azerbejdžana, Bugarske, Hrvatske, Kirgistana, Irana, Letonije, Moldavije, Mongolije, Srbije, Tataristana, Iraka, Kosova, Turskog Kipra, Albanije, Rusije, Makedonije...

Na današnjem prvom susretu sa medijima nosili su narodna obilježja i zastave svojih domovina i tako ovo likovno druženje učinili posebnim mjestom gdje se različitosti dobro razumiju i međusbno uvažavaju.

- Kada smo počeli koloniju prošle godine, obećao sam i nadao sam se da ćemo je uspjeti realizirati i ove godine, i evo, uspjeli smo. Dali smo riječ iz Adane, i održali smo je, otvaramo tu drugu koloniju, ali nadam se da će biti i treća, odnosno da će ova kolonija postati tradicionalna. Bitno je napomenuti da je ovo u Turskoj najveća kolonija po broju država i umjetnika, da općina Adana puno daje značaj razvoju kulture i umjetnosti. Kolonija ujedno ima drugi značaj, umjetnici koji dolaze ovdje, vraćaju se sa dobrim utiscima u svoje zemlje, što je dobra reklama za Tursku i Adanu. Umjetnici su ti ljudi koji mogu sva zla da otjeraju od svojih sredina, pa čak i iz svoje države. Jedino se teroristima mogu suprotstaviti umjetnici, zato mi ulažemo u kulturu - istakao je predsjednik pokrajine Adana Husein Sozlu, koji je glavni pokrovitelj kolonije.

Podsjetio je da je jučer počela mirovna akcija Turske u Siriji, koja je udaljena samo dva sata od Adane. Prisutnima je, tim povodom, Sozlu podijelio grane masline, koje simboliziraju mir, uz poruku: "Neka svijetom vlada mir".

Organizatori kolonije Birsen Yildirim - Ceken i Gultekim Akengi, naglasili su da će ona trajati do kraja ovog mjeseca, te da će umjetnici narednih dana slikati Adanu, a da bi im probudili inspiraciju, za njih su organizovali brojne izlete.

Turskoj javnosti predstavili su i umjetnine sa prošlogodišnje kolonije.

Naši umjetnici, iskazali su zadovoljstvo što već drugi put imaju priliku učestvovati na koloniji koja povezuje različite umjetnike, stilove, zemlje, kulture.

 Njihovo učešće na koloniji organizirala je Galerija "Preporod" iz Sarajeva.