open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U toku uređenje korita Miljacke i Bosne u Novom Gradu
Kako je saopćeno iz Općine, bit će uređeno oko 200 metara korita i obala rijeke koji su u jako lošem stanju, a za  te radove je iz općinskog budžeta osigurano 90.000 KM
08.05.2019. u 18:25
get url
text

U toku je regulacija korita rijeka Miljacka i bosne na području sarajevske općine Novi Grad.

Kako je saopćeno iz Općine, bit će uređeno oko 200 metara korita i obala rijeke koji su u jako lošem stanju, a za  te radove je iz općinskog budžeta osigurano 90.000 KM.

U prošloj godini je u blizini parka "Safet Zajko" urađeno 700 metara regulacije korita Miljacke, gdje je izgrađen i potpuno novi most, a ovo je dio Miljacke koji je u prijeratnom periodu bio regulisan, međutim, za vrijeme rata i u godinama poslije, korito je zatrpano velikim količinama otpadnog i drugog građevinskog materijala i u značajnoj mjeri suženo, gotovo prepolovljeno.

Radnici firme Harysko uklonili su šiblje i drveće, a u toku su iskopi, te uklanjanje i odvoz nanosa.

{$galerijaFotografija}

Tokom dosadašnjih radova iz korita je izvučeno oko 3.000 kubika građevinskog materijala i zemlje.

- To je vrlo značajano zbog samog protoka vode i prevencije poplava nakon teških iskustava iz 2014. godine. Mi moramo uraditi sve da to spriječimo. U tom smislu, svake godine radimo na uređenju vodotoka kako bi se u što skorijem periodu uredili svi vodotoci na prostoru naše općine, a time spriječila i plavljenja - rekao je načelnik Općine Semir Efendić.

Nakon što se radovi završe, upravo na ovom mjestu bit će spojen cjevovod oborinske primarne kanalizacione mreže koja se radi za industrijsku zonu Bačići i dio naselja Briješće.

S obzirom na to da je visina korita Miljacke bila na znatno većem nivou od projektovane, oborinska kanalizacija se nije mogla priključiti u Miljacku prije nego se radovi završe.

Na području Novog Grada u toku su i radovi na regulaciji korita Bosne, odnosno na ušću Miljacke u Bosnu. Projekat realizira Agencija za vodno područje rijeke Save, a Općina vrši poslove eksproprijacije zemljišta, pripreme i izdavanja građevinskih dozvola. Ostaje da se uradi još tri i po kilometra regulacije riječnog korita, čime će u najvećoj mjeri biti otklonjena opasnost od poplava, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Novi Grad.

Uređenje korita Miljacke i Bosne, 08.05. 2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.