Podsjetimo, Prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH protiv Tadić, donijela je odluku kojom se utvrđuje njena disciplinska odgovornost, te je smijenjena sa mjesta glavne tužiteljice i postavljena na poziciju tužiteljice.

Prvostepenom odlukom, ona nije udaljena s mjesta glavne tužiteljice dok postupak ne bude i pravosnažno okončan.

UDT je početkom aprila podnio disciplinsku tužbu protiv glavne državne tužiteljice Tadić.

Ona se disciplinskom prijavom tereti za propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, kao i za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS).

Na teret joj je stavljeno i propuštanje primjene odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka kako bi se osigurale sigurnosne provjere zaposlenih koji rukuju tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da se provedu sve obaveze i mjere Zakona.

Ured disciplinskog tužioca tokom pripremnog ročišta odustao je od tačke iz tužbenog zahtjeva koja Tadić tereti za ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije a koja se, kako je ranije saopćeno, odnosi na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi sa najmom stana.

Tadić je uložila žalbu na odluku Prvostepene komisije koju su činili Berina Alihodžić, Sanela Gorušanović-Butigan i Mirza Đozo. 

Tročlanu Drugostepenu komisiju u predmetu protiv Tadić čine članovi VSTV-a Slavo Lakić, Mustafa Šabić i Sanin Bogunić.

Sjednica Drugostepene komisije zatvorena je za javnost.