- Jutros je održana nova vanredna sjednica štaba Civilne zaštite na kojoj su utvrđene nove aktivnosti, u toku su radnje na otklanjanju posljedica prirodne nesreće i prioritetnim uspostavama komunikacije, te radnje čišćenja objekata i javnih površina - saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

VEZANI TEKST - U Tešnju poplavljene kuće i škole, u Tuzli jedna porodica evakuisana

Dodaje se da je u općini Maglaj usljed većih padavina zabilježeno izlijevanje rijeke Bočinje u MZ Gornja Bočinja i MZ Rakovac, rijeka se ubrzo povukla gdje je na lokalnom putu ostalo nanosa šljunka i drveća, ekipe na terenu rade na čišćenju puta. Put je otežano prohodan, zabilježeno je plavljenje nekoliko kuća.

U Tešnju su bujične vode poplavile područje mjesnih zajednica Tešanj, Bukva, Dobropolje-Mekiš, Jablanica, Karadaglije, Trepče i Medakovo. Poplavom je zahvaćena i Industrijska zona Bukva, gdje je poplavljeno više industrijskih objekata. U navedenim mjesnim zajednicama poplavljeno je i više stambenih objekata. Nema stradalih i povrijeđenih osoba.

Poplavom su zahvaćena i tri školska objekta. Sve raspoložive operativne snage civilne zaštite su od prvog momenta na terenu (Štab CZ, službe, vatrogasci i putna operativa).

U toku je raščišćavanje putne infrastrukture i ispumpavanje vode iz poslovnih, školskih i stambenih objekata.

Nevrijeme je jučer bilo i na području Tuzlanskog kantona.

- Vodostaj na brani HA Modrac jutros u sedam sati, bio je 198,87 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata, nivo je viši za 49 cm. U Banovićima je vatrogasna jedinica imala četiri intervencije na iscrpavanju vode iz poplavljenih objekata.

U Općini Čelić je proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta. U Tuzli su prijavljena tri klizišta na području naselja Vis, Gojino Brdo i Jurišići.

VEZANI TEKST - Poplavljene gotovo dvije trećine Čelića, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo najavio 50.000 KM pomoći

U Banovićima je prijavljeno aktiviranje klizišta na lokalitetu Cerina Ravan.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasti meteoalarm za sjeverna područja Bosne zbog očekivanih obilnijih kišnih padavina, koje mogu iznositi između 30 i 50 litara po metru kvadratnom, lokalno do 70 litara. Za ostatak zemlje na snazi je žuti meteoalarm zbog obilnijih padavina.